Ukusni izum

Pogledajte ove neobične jestive šalice kave: Stiglo ekološko rješenje u borbi protiv plastike

Sanda Milinković

FOTO/Piqsels

FOTO/Piqsels

Nadaju se da će ova nova inicijativa pomoći pri ostvarenju cilja - izbacivanju plastike.Tijekom proteklih je godina utjecaj kojeg avionski letovi imaju na planet postao puno jasniji, a mnoge kompanije predlažu nove načine kojima bi smanjile veličinu vlastitog karbonskog otiska. Kompanija Air New Zealand je nedavno objavila svoju posljednju strategiju, prenosi LADBible.


Riječ je o jestivim šalicama. Prema izvješćima, kompanija godišnje posluži nevjerojatnih osam milijuna šalica kave. Nadaju se da će ova nova inicijativa pomoći pri ostvarenju cilja – izbacivanju plastike.


Menadžerica korisničkih usluga kompanije, Niki Chave, kaže da su se ove malene šalice pokazale vrlo popularnima. “Surađivali smo s inovativnom novozelandskom kompanijom Twiice prilikom istraživanja budućnosti jestivih šalica. Naše trenutne šalice su kompostabilne, ali ultimativni cilj je potpuno ih ukloniti sa smetlišta. Čaše su popularne među korisnicima, a koristimo ih i kao zdjelice za desert”, kaže Chave. 
Pratitelji kompanije svoje su zadovoljstvo izrazili i na profilima Air New Zealanda. “Odlična ideja, nadam se da će raditi i da će postati trend”, “Odlična inicijativa” i “Vrhunska stvar! Bravo!”, samo su neki od pozitivnih komentara korisnika. Suosnivač tvrtke Twiice, Jamie Cashomre, kaže da ovaj hrabri potez služi kao pokazatelj da čista volja može napraviti razliku. “Pokazujemo svijetu da s malo Kiwi genijalnosti i inovacijom, doista može imati pozitivan učinak na okoliš”. 


(“Kiwi” je nadimak za ljude s Novog Zelanda, op.a)


Air New Zealand već nudi kompostabilnu opciju od papira i kukuruza koja, procjenjuje se, može pomoći spriječiti petnaest milijuna čaša od završavanja na deponiju.