Marjan Radović

Ples meduza u Jadranu: Poznati ronilac i podvodni fotograf snimio je sjajne prizore

Portal Novilist.hr

Foto Marjan Radović, Mares

Foto Marjan Radović, MaresOvih dana diljem Jadrana pojavile su se meduze. Osim što plijene atraktivnim izgledom meduze privlače uz pažnju i oprez. Stručnjaci upozoravaju da se nipošto ne smiju dirati jer izazivaju žarenje i opekline . Ukoliko vam se dogodi da vas opeče meduza, što prije ohladite mjesto opekotine, te namažite kremom i gelom koji sprječava opekline ili namažite aloa verom.


Naš poznati ronilac i podvodni fotograf Marjan Radović, Mares brand ambassador poslao nam je atraktivne fotografije meduza i jedan kratki video uradak.


Ovih dana roneći diljem Jadrana susreo se s morskom cvjetačom, meduza Cotylorhiza tuberculata.
Ova meduza obitava u cijelom Sredozemnom moru, endemična je, hrani se planktonom, najčešće se nalazi na otvorenom moru, a ponekad nas počasti i susretom u obalnom dijelu Jadrana.


Dodir s njom je bezopasan tako da ne morate biti u strahu. Njezine žarnice nemaju gotovo nikakav učinak na ljude. Praksa je pokazala da samo vrlo osjetljivi ljudi osjete blago peckanje u dodiru kože s njezinim žarnicama.Njezin gladak povišen klobuk okružen je olukom poput prstena, ima kraće i duže žarnice bijele i žarko plave do ljubičaste boje.


Sasvim suprotno od kompas meduze. Chrysaora hysoscella ili kod nas poznatija kao kompas meduza, vrsta je meduza koja živi u obalnim vodama Atlantskog oceana i Mediteranskog mora.Karakteristična je po žuto-smeđem klobuku koji podsjeća na kompas, a može narasti i do 30 centimetara u promjeru, a lovke do 1 metra duljine. Kao i većina morskih meduza gibaju se uglavnom pomoću morskih struja u gornjem stupcu morske vode.


Zaronite, potražite ih i uživajte u preostalom ljetu i prizorima koje pruža naše more, ali isto tako i budite oprezni….


Pogledajte podvodni video s plesom meduze.