Bestseller Tower

Planira se gradnja arhitektonskog čuda: zgrada poznatog brenda biti će visoka 320 metara

Portal Novilist.hr

„Bestseller Tower“ ne samo da će predstavljati najviši toranj u Danskoj, već će prestići i londonski Shard za više od deset metara.Danski gradić Brande broji 7000 stanovnika u ruralnom području Jutland, a uskoro će postati jedan od najpoznatijih u Europi. Lokalna kompanija kreće u izgradnju zgrade čija će visina doseći 320 metara, prenosi Guardian.


„Biti će to znamenitost koja će staviti Brande na kartu“ izjavio je Anders Krogh, voditelj konstrukcije za Bestseller. Čitav je projekt izglasan prošlog mjeseca na sjednici lokalnog vijeća. Početak gradnje je planiran u ovoj godini, a završetak projekta zabilježen za 2023.


Naručitelj zgrade je lokalna modna kompanija Bestseller u vlasništvu Andersa Holcha Poylsena, inače najbogatijeg Danca. Njegovi „Vero Moda“ i „Jack and Jones“ prepoznatljivi su brendovi koji su prošli državne granice i prodaju se u čitavom svijetu.
„Sretni smo što već više od trideset godina u Brandeu imamo naš dom i osjećamo se poput prirodnog djela lokalne zajednice.“, izjavljuje Krogh Vodgrup, dodajući da je ideja „dati gradu nešto zauzvrat“, prenosi Guardian.


FOTO/Shard (Flickr)


FOTO/Shard (Flickr)“For more than 30 years, we have been very happy to have our home in Brande, and we feel we are a natural part of the local community,” Krogh Vogdrup said when the tower was first announced. The idea, he explained, is “to give something back to the town”.


Na ravnom području Jutlanda, toranj će biti vidljiv s udaljenosti od 60 kilometara. „Teško je pronaći nekoga tko se ovdje protivi tornju. Svi smatraju da je to odlična ideja, uključujući i mene. Danski mediji su pokušavali pronaći nekoga kome se  ne sviđa projekt, ali nisu pronašli nikoga“, izjavljuje novinar Morten Dickmann.


Arhitektica Trine Kammer se požalila da lokalne novine odbijaju objaviti njezine kritike. „Ljudi u Brandeu se boje kritizirati Bestseller. To je poput religije ili nečeg sličnog.“, prenosi Guardian. Kammer se boji da će zgrada uništiti osjećaj velikog i netaknutog krajolika.


„Tako velika zgrada će svijet učiniti klaustrofobično malenim. Zašto me moraju podsjećati na Bestseller dok šetam u mirnoj šumi?“, dodaje.