Spas u zadnji čas

Planinari i rendžeri na Učki spašavali otrovanog surog orla

Marina Kirigin

Nakon što su sudionici utrke spazili orla na izdisaju, obavijestili su nadzornike PP Učka, pa je ptica ubrzo zbrinuta i otpremljena u zaprešićko sklonište za divlje životinjeSuri orao, vrlo rijetka, zaštićena ptica u subotu kasno popodne pronađena je na umoru na teritoriju Parka prirode Učka. Na pticu s velikim rasponom krila na izdisaju, naišli su trkači trekking lige »KITA« na predjelu Učke koje se zove Močila, a koje se nalazi blizu Bresta. Riječ je o jednoj od najvećih ptica koja obitava na području Parka prirode Učka, a kojih u Hrvatskoj ima tek oko desetak parova. Zahvaljujući brzoj intervenciji trkača, koji su alarmirali nadzornu službu Parka Prirode Učka ovaj suri orao će vrlo vjerojatno biti spašen. 


– To je ptica koja živi u parovima, a na Učki ih je nekoliko. Ptica na koju smo naišli bila je otrovana. Trekeri su nam javili, a djelatnici našeg PP Učka i naši prijatelji iz Planinarskog društva »Opatija« otišli su po pticu, te ju zbrinuli.


U planinarskom domu na Poklonu dali smo joj prvu pomoć, utoplili je, nahranili i dali joj vode, a potom i stupili u kontakt sa skloništem za divlje životinje »Awap« iz Zaprešića čija je članica i gospođa Bata, inače veterinarka u zagrebačkom zološkom vrtu. U dogovoru s njom pticu smo u nedjelju ujutro dopremili u veterinarsku ambulantu u Zagreb.
Suri orao već se danas bolje osjećao, još jedno vrijeme ostat će na oporavku u Zaprešiću, a nadamo se da će se kroz kraći period vratiti i kući, u Park prirode Učka – rekao je Egon Vasilić, glavni nadzornik Parka prirode Učka po završetku akcije spašavanja vrlo rijetke zaštićene ptičje vrste.


Vasilić je najavio da će, ako dođe do potpunog oporavka surog orla, mediji biti pozvani na svečani povratak ptice Parku prirode Učka. Otrovani suri orao već je tijekom nedjelje bio je bolje. Prihvatio je hranu, pa se veterinari, kao i nadzornik parka nadaju da će uskoro biti zdrav. 


 – Pticu nismo slikali jer je izgledala zaista loše. Ove ptice najčešće se otruju na način da pojedu primjerice otrovanog miša pa sumnjamo da se i u ovom slučaju to dogodilo, zaključio je Vasilić.