Ugodno s korisnim

Piće nakon smjene je savršen način da poboljšate svoju produktivnost na poslu

P. N.

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Zašto biste forsirali kolege na radnom mjestu da se druže?Možda vam se nakon posla i ne izlazi s kolegama. No, promijenit ćete mišljenje kad pročitate da su neke od najuspješnijih poslovnih ideja nastale upravo na piću nakon posla. South West Airlines, Uber, Discovery Channel i Shark Week samo su neke od tvrtki s milijunskom zaradom, a imale su upravo ovakav početak. Nekoliko prijatelja, piće nakon posla i pokušaj ostvarenja poslovnog sna. 


Radnici koji piju s kolegama zarađuju i do 14% više od ljudi koji preskoče šank, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Labor Research. Ekonomisti koji stoje iza studije tvrdili su da uz piće grade šire mreže i čvršće odnose sa suradnicima, što u konačnici dovodi do veće plaće. Opuštanje također može potaknuti kreativnost, prema studiji Sveučilišta u Illinoisu. I istraživanje koje je provela tvrtka Robert Half International, otkrilo je da većina menadžera misli da zaposlenici koji se druže povećavaju produktivnost, piše Canadian business.


Postoje upozorenja. Kad se zaposlenici osjećaju prisiljenima sudjelovati ili je previše alkohola u pitanju, rizici brzo nadmašuju nagradu. Poanta je jednostavno razbiti standardne obrasce radnog mjesta kako bi kolege slobodno dijelile ideje i strast. To se jednostavno može učiniti s čašicom pića u rukama. 
Osnivači Warbya Parkera stvorili su neformalno okruženje u kojem su mogli opustiti mozak i biti brutalno iskreni. Pivo je vjerojatno pomoglo, ali to se moglo stvoriti i tijekom ručka s dva martinija ili uz palačinke. Tajna je u druženje; “socijalno mazivo” nije obavezno.