Žetveni mjesec

Petak trinaesti: Današnjem danu jezu dodat će i potpuno specifični puni Mjesec

P. N.

FOTO/Wikipedia

FOTO/Wikipedia

Puni mjesec "petka trinaestog" ujedno je i žetveni mjesec koji označava početak jeseni. Ovog ćemo tjedna po prvi puta u gotovo dvadeset godina moći vidjeti puni Mjesec na “petak trinaesti”. Posljednji su se oba uskladila 13. listopada 2000., a slijedeći će put ponovno biti u tandemu 13. kolovoza 2049. godine. Puni mjesec će se moći vidjeti trideset i tri minute iza pomoći sa petka na subotu, ali imat će dobru vidljivost sve od petka navečer, prenosi New York Post. 


Žetveni mjesec


Puni mjesec “petka trinaestog” ujedno je i žetveni mjesec koji označava početak jeseni. Ove godine, jesenska je ravnodnevnica 23. rujna. Žetveni mjesec je različit od “obično” punog mjeseca jer nekoliko večeri za redom izlazi u isto vrijeme.


Ovaj je puni mjesec dobio poseban nadimak koji korijene vuče iz vremena kada je većina ljudi radila u poljoprivredi. Jesenska ravnodnevnica pada na jedno od najužurbanijih dijelova godine za farmere. Usjevi često izrastu krajem ljeta i početkom jeseni, što znači da farmeri rade do dugo u noć. U vrijeme primitivne tehnologije, farmerima je Mjesec bio od ključne važnosti. 
“U vrijeme prije traktora sa svijetlima, mjesečina je bila ključna u našem radu, pomagala nam je da stignemo obaviti žetvu prije nego li kiša sve uništi”, kaže Alan MacRobert iz časopisa Sky & Telescope za USA Today.


Mikroskopski mjesec


Žetveni mjesec ima još jedno posebno obilježje – na nebu izgleda vrlo maleno. U petak doseže svoju najudaljeniju točku u orbiti, a od Zemlje će biti udaljen više od 400 tisuća kilometara. U trenutku kada ga sa Zemlje budemo mogli najbolje vidjeti, izgledat će 14 posto manji nego inače.


Utjecaj na ljudsko ponašanje


Postoje mnoge teorije o vezi mjesečevih ciklusa i ljudskog ponašanja. Prema stranici Accuweather, pun je Mjesec povezan sa “neobičnim ili ludim ponašanjem koje uključuje samoubojstvo, mjesečarenje i nasilje”.


Iako se teorija može odbaciti i nazvati praznovjerjem, postoje neke studije koje ju podržavaju. Jedna je studija (National Criminal Justice Reference Service) pokazala da “represija mjesečevog gravitacijskog utjecaja podiže društvenu tenziju, bizarne rezultate i nesklad”, a druga je pokazala povećanje brojke ubojstava i napada na Floridi za vrijeme punog Mjeseca.