Riješite se stresa

Pet savjeta za jutra bez stresa: Funkcioniraju i omraženim ponedjeljkom

Portal Novilist.hr

FOTO/Max Pixel

FOTO/Max Pixel

Mnogi od nas čine grešku što ujutro prvo posežu za svojim telefonima. Umjesto toga, savjetuje se početak dana s najmanje pet minuta udaljenosti od elektronskih naprava.Jutra znaju biti poprilično stresna. Zvonjava alarma, buđenje djece, spremanje za školu/faks/posao i premalo vremena za ono filmsko ustajanje uz doručak. Guardian je složio pet načina zbog kojih bi jutra mogla biti zona bez stresa.


Priprema noć prije


Dr. Hazel Wallace (“The Food Medic”) kaže da je važno sve što se može, pripremiti noć prije. Od školskih ručaka za djecu, do odjeće koju planirate nositi taj dan. Vicky Silverthorn, profesionalna organizatorica, kaže da se stvari bez kojih ne možete, ostave pored ulaznih vrata ili da se zapišu na papiriće da ih ne zaboravite. 


Provjeravajte vremensku prognozu, upisujte obveze u kalendare, a rutine oko sređivanja, obavite noć prije da ne morate ustajati još ranije. 


Nemojte stiskati opciju “odgodi”
Dr. Matthew Walker, profesor neuroznanosti na Sveučilištu u Kaliforniji (Berkley) savjetuje da se alarm ujutro ne odgađa. Napominje da odgađanje ima negativan utjecaj na kvalitetan san bez prekida. Ako imate problema s alarmom i jednostavno ne možete bez “odgode”, stavite ga na drugi kraj sobe. Tako ćete morati prošetati ujutro da ga ugasite. Guardian prenosi da možete isprobati i buđenje uz svijetla ili vibraciju. 


Riješite se nereda


Silverthorn savjetuje rutinsko spremanje vaših ključeva i drugih važnih stvarčica, na isto mjesto. Smanjenje nereda u domu može dovesti i do jednostavnijih rutina. “Što manje toga imate, lakše je biti ‘glavni’ u kući, a ne da je nered glavni naspram vas”. 


Pripremite doručak


Wallace većinu večeri priprema zobenu kašu koju uzima sa sobom na posao sljedeći dan. Silverthorn kaže da je korisno uspostaviti sustave poput popisa ili “stanice” za čaj i kavu u kuhinji, ali upozorava na bilo što komplicirano jer su manje šanse da se toga dugoročno pridržava.


“Ako su vaša djeca dovoljno stara da sama naprave doručak, ostavite zdjele i hranu na dohvat ruke da biste potaknuli neovisnost. Kuhinja je središte doma. Ako je to na pravom mjestu, sve je u redu, kaže.


Vrijeme za sebe


Mnogi od nas čine grešku što ujutro prvo posežu za svojim telefonima. Umjesto toga, Silverthorn potiče početak dana s najmanje pet minuta udaljenosti od naprava,  provedenih uz primjerice šalicu čaja kojeg ćete popiti u miru.


“To je od vitalnog značaja za mene svako jutro. Pet minuta da sastavite glavu. Možete reći da je teško, ali pet minuta je izvedivo.”, napominje.


“Dnevno putovanje na posao ili s posla također može biti manje stresno uz nekoliko promjena”, kaže Wallace. “Provjerite kašnjenja, uzmite dovoljno vremena, obucite udobne cipele i pripremite knjigu ili podcast za vaše putovanje”, objašnjava.