Brazil

Par je obnovio tropsku šumu od 1500 hektara koja je sad dom preko 500 ugroženih vrsta

P. N.

Izvor: Instituto Terra

Izvor: Instituto Terra

˝Zemlja je bila bolesna kao i ja - sve je bilo uništeno. Samo je oko 0,5 posto zemlje bilo prekriveno drvećem. Onda je moja supruga imala nevjerojatnu ideju da obnovi ovu šumu˝Svjetski poznati fotograf i njegova supruga neumorno su radili kako bi presadili više od dva milijuna mladica kako bi obnovili cijelu šumu.


1994. godine diplomirani ekonomist Sebastião Salgado otišao je u Mozambik i Angolu kao savjetnik Svjetske banke. Kada je 1994. godine promatrao posljedice genocida u Ruandi, odlučio je iskoristiti svoju strast prema fotografiji kako bi svijetu pokazao ono što je vidio.


Vrativši se u svoju domovinu, Minas Gerais u Brazilu, Sebastião je očekivao da će se susresti s tropskim rajem koji je ostavio za sobom. No, uskoro je otkrio da je potpuno uništen, a samo 0,5 posto zemlje je ostalo prekriveno drvećem.
Njegova žena, Lélia, predložila je da par obnovi cijelu šumu koja se proteže na 1.502 hektara. Sebastião se složio i par ih je zaposlio preko 24 zaposlenika, kojima se kasnije pridružio niz volontera tijekom godina.Polako, ali sigurno, šuma je ponovno počela rasti. Od 1998. godine zasađeno je više od dva milijuna mladica 293 vrste drveća, čime se podmlađuje tropska šuma od 1500 hektara.


 “Zemlja je bila bolesna kao i ja – sve je bilo uništeno. Samo je oko 0,5 posto zemlje bilo prekriveno drvećem. Onda je moja supruga imala nevjerojatnu ideju da obnovi ovu šumu. Kada smo to počeli, onda su se svi kukci i ptice i ribe vratili zahvaljujući povećanju broja stabala. I ja sam se ponovno rodio – to je bio najvažniji trenutak”, kazao je Salgado za Guardian 2015. godine.


Obitelj je osnovala Instituto Terra, neprofitnu nevladinu organizaciju koja djeluje na cijelom području Doline rijeke Rio Doce, između država Minas Gerais i Espírito Santo.


“Možda imamo rješenje. Postoji samo jedno biće koje može pretvoriti CO2 u kisik, što je drvo. Moramo presaditi šumu˝, komentirao je svoj odgovor na klimatske promjene.“Potrebna vam je šuma s autohtonim stablima i potrebno je sakupiti sjeme u istom području gdje ih sadite, a ako sadite stabla koja tu ne pripadaju, životinje neće doći.˝


˝Ako se opet ne povežemo duhovno s prirodom i planetom, bojim se da ćemo biti ugroženi”, mišljenja je Salgado.