Razvijenaje ljubavi prema knjizi

Ovo je najbolja ravnateljica na svijetu: Svakog utorka školskoj djeci čita prije spavanja

P. N.

Učenici uživaju u čitanju i smiješnim glasovima te me često pitaju gdje mogu pronaći knjigu koju sam čitala, kaže Belinda George / Izvor: Facebook/Screenshot

Učenici uživaju u čitanju i smiješnim glasovima te me često pitaju gdje mogu pronaći knjigu koju sam čitala, kaže Belinda George / Izvor: Facebook/Screenshot

Belinda George se oblači u pidžamu svakog utorka u 19,30 sati, a zatim otvara Facebook Live kako bi učenicima čitala priču za laku noćČitanje djeci prije spavanja odličan je način da se potakne cjeloživotna ljubav prema čitanju, da ih se potakne da promišljaju i sanjaju, kao i da se što prije opismene. Imajući to na umu, Belinda George, sve samo ne obična ravnateljica osnovne škole Homer Drive u Beaumontu, u jugoistočnom Teksasu, počela je čitati priče za spavanje svojim učenicima putem Facebook Livea.


Kako izvješćuje Washington Post, George se oblači u pidžamu svakog utorka u 19,30 sati, a zatim otvara Facebook Live kako bi učenicima čitala priču za laku noć.


Ona to naziva “Tucked-In Tuesdays” i svatko tko posjeti Facebook stranicu škole može se uključiti. Belinda kaže da želi ohrabriti učenike da čitaju što više.
Priče su vrlo brzo postale hit među klincima, a njihove reakcije su više nego pozitivne.


– Djeca mi dođu u srijedu i kažu: Vidjeli smo Vas u ´piđama čitanju´, a onda mi ispričaju omiljeni dio knjige. Učenici uživaju u čitanju i smiješnim glasovima te me često pitaju gdje mogu pronaći knjigu koju sam čitala, kaže Belinda.


Dok čita, George potiče malene gledatelje da razmišljaju o knjizi i zaključuju kako napreduju kroz priču. Osim toga, učenici iz njezine škole mogu dobiti napredne čitateljske bodove kao nagradu za slušanje.


Iako je prvotno pokrenula tjedni video kako bi se povezala s vlastitim učenicima, brzo je stekla sljedbenike mladih iz cijele zemlje.


Belinda George kaže da 94% njezinih učenika dolazi iz domova u nepovoljnom položaju i da su prošlih godina imali problema s održavanjem pismenosti.


Otkako je Belinda prošle godine preuzela dužnost ravnateljice, škola je vrlo brzo uvidjela poboljšanja u pismenosti i rezultatima čitanja učenika, djelomično zahvaljujući i njenim čitalačkim utorcima.


Premda nema vlastite djece, George je ljubav prema djeci glavna motivacija: ˝Najvažnije je to što ja iznimno volim djecu. Znam da ako ne uspijem doprijeti do njih izvan škole, možda nikada neću uspjeti unutar škole, kazala je Belinda.