Geert Weggen

Ovaj fotograf radi jedinstvene fotke preslatkih vjeverica: Već sedam godina posjećuju njegov balkon

Sanda Milinković

FOTO/Geert Weggen

FOTO/Geert Weggen

Vjeverice ponekad "sviraju gitaru", "igraju šah" i "pričaju na mobitel".Švedsko-nizozemski fotograf Geert Weggen uživa u fotografiranju prirode. Njegova su posebna ljubav vjeverice pa tako svakodnevno oduševljava objavom serija fotografija. Njegove su fotografije jedinstvene po tome što od svake napravi priču, pa tako preslatke vjeverice gledamo u različitim ulogama. Ponekad sviraju gitaru, vole igrati šah, a za Noć vještica su se i igrale bundevama. Ponekad čekaju pismo iz Hogwartsa ili voze hippie kombi, a vole se baviti i različitim sportovima.


Weggen se bavi fotografijom od 1984. godine kada je započeo crno – bijelom tehnikom. 2013. godine je postao “full time” fotograf, a njegov portfolio uključuje fotografije pejzaža, interijera i ljudi. Na njegovom Facebook i Instagram te službenom profilu, možemo pronaći gomilu jedinstvenih fotki ovih životinjica prepoznatljivog kitnjastog repa.


Trenutni su mu fokus vjeverice, pa je tako i autor ukupno osam knjiga prepunih fotografija ovih simpatičnih sisavaca. Nas je zanimalo zašto baš vjeverice i kako se rodila ideja za ovaj jedinstven projekt.


Sve je počelo zbog jedne lisice
„Više osjećam da su vjeverice odabrale mene, nego ja njih. Izgradio sam kućicu na svojoj maloj kući i napravio balkon spojen sa šumom. Jednog sam dana izašao van i tamo je stajala lisica kojoj sam dao hranu. Ta se lisica dva tjedna vraćala, a ja sam je fotografirao. Na kraju me počela pratiti po balkonu i zabavljati se stvarima koje su tamo stajale. Nakon dva tjedna je nestala, a zatim se pojavila ptica koja mi je od prvog dana počela jesti iz ruke. I ptica se počela igrati sa stvarima na balkonu, a ja sam ju fotografirao i za to dobivao nagrade. To je bio početak stvaranja scena i ostavljanja hrane kojom bi mamio životinje“, objašnjava nam Weggen.Kaže da se ptica nakon nekog vremena više nije vraćala, ali su stigle vjeverice. One su tijekom idućih sedam godina stizale gotovo pa svakodnevno.


Neke vjeverice više vole interakciju


Ideje za fotografije mu stižu sa svih strana, bilo da mu jednostavno padnu na pamet ili zbog nekih događaja u svijetu. Inspiraciju mu pruža priroda i godišnja doba, a i za internet kaže da je veliki izvor ideja.


S obzirom na plašljivu narav vjeverica, činilo nam se da nije jednostavan zadatak “uhvatiti” ih u određenom trenutku. Weggenov profil na Instagramu je prepun svakojakih prizora, pa nas je zanimalo koliko vremena stoji iza “hvatanja” jedne takve fotke.„Bude različito. Ponekad moram odustati ideje i ponovno ju isprobati nakon godinu dana. Ponekad dođu vjeverice koje vole interakciju i odmah pruže ono što tražim za fotografiju. Tri do pet dana za jednu fotografiju nije neobično“.


Neke rekvizite i sam izrađuje


Weggen nam priznaje i da je ponekad teško natjerati vjeverice da poziraju jer su one divlje i oprezne životinje. „Neke nikada ne naprave ono čemu se nadam. Vole ostati i pojesti dok su na tlu, dok se ostale vole penjati ili skakati“, otkriva nam fotograf.Na njegovim su fotografijima vidljive mnoge minijaturne stvari i rekvizite koje koristi za svoje muze. Weggen kaže da neke od njih izrađuje sam, ali da mnoge kupuje te da mu ljudi poneke i šalju.


Divlje mačke više nisu dobrodošle


Već godinama mu je glavni fokus na vjevericama pa nas je zanimalo hoćemo li u budućnosti vidjeti neke druge životinje kako “sviraju gitaru”.“Volio bih da druge životinje posjete moj vrt, samo da jedna drugu ne ozlijede. Volim svoje malene prijatelje i trudim se zaštiti ih što više mogu. Ptice grabežljivice i divlje mačke su prekrasne, ali više nisu dobrodošle jer vole loviti ptice i vjeverice, pa njih sada tjeram”, otkriva nam fotograf.