Ovisnost o mrežama

Ovaj fotograf odlučio je uklanjati mobilne telefone s fotografija. Rezultat je tužna slika današnjice

P. N.

Fotograf je zamolio prijatelje i potpuno nepoznate ljude da izgledaju uobičajeno dok gledaju u telefone, koje je zatim uklonio prije nego što je fotografirao. Kao rezultat toga, njegove slike pokazuju kako je bizarna i tužna naša ovisnost o tehnologiji.Kako ste ovisni o svom mobitelu? Pravi odgovor može vas iznenaditi. “Removed” je  foto-projekt američkog fotografa Erica Pickergilla koji na sasvim nov način ističe našu strašnu ovisnost o pametnim telefonima.


Pickergill uklanja telefone i druge digitalne uređaje sa svojih fotografija i kao rezultat predstavlja posve novu fotografiju – onu koja pokazuje koliko nam nedostaje svakodnevnih trenutaka zbog tehnologije.


Pickergill priznaje da je i sam ovisan o pametnim telefonima te previše vremena provodi na svojim mobilnim uređajima. Ipak, nije ga njegova vlastita ovisnost inspirirala za projekt, nego obitelj na koju je naišao dok je pisao bilješke u jednom njujorškom kafiću, prenosi Earth Porm.
Njegove bilješke iz tog dana su glasile: “Obitelj koja sjedi pored mene u kafiću Illium u Troyu je tako distancirana. Nema puno priče. Otac i dvije kćeri imaju vlastite telefone. Mama gleda kroz prozor, tužna i sama u društvu svoje najbliže obitelji.


To je tužna scena, ali se ona redovito susreće. Nije neobično vidjeti grupe ljudi koji se druže bez stvarne interakcije jer svi gledaju svoje telefone. Ipak, ovo posebno opažanje izazvalo je kreativnu iskru u Pickergillu, potaknuvši ga foto-projekt “Removed”.


Pickergill je zamolio prijatelje i potpuno nepoznate ljude da izgledaju uobičajeno dok gledaju u telefone, koje je zatim uklonio prije nego što je fotografirao. Kao rezultat toga, njegove slike pokazuju kako je bizarna i tužna naša ovisnost o tehnologiji.