Eko vlada

Ova država će u sljedeće dvije godine posaditi više od 130.000 stabala

P. N.

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

"Postajemo sve svjesniji važne uloge koju drveće i zelene površine imaju pri osiguravanju boljeg života za stanovnike naših gradova i njihovog napretka"Britanska vlada omogućit će pojedincima, lokalnim samoupravama, nevladinim organizacijama i dobrotvornim organizacijama prijave za sredstva novoosnovanog fonda Urban Tree Challenge.


Ova inicijativa dio je obećanja britanske vlade da će do 2022. godine zasaditi milijun stabala. No, britanska vlada se ovim planom posebno usredotočuje na prednosti urbanog drveća, koja osim što apsorbiraju buku i pročišćavaju zrak, prema brojnim istraživanjima mogu smanjiti i rizik od poplava te utjecati na poboljšanje mentalnog zdravlja i dobrobiti ljudi.


Visina odobrenih sredstava iznosom će odgovarati sredstvima koja mogu osigurati sami podnositelji zahtjeva, odnosno iznosu koji planiraju utrošiti za sadnju drveća i njihovo održavanje tijekom prve tri godine uzgoja.
„Drveće je od vitalnog značaja u borbi protiv klimatskih promjena, zbog čega moramo povećati broj posađenih stabala“, izjavio je državni tajnik za okoliš, hranu i ruralna pitanja Michael Gove u svom priopćenju i najavio osnivanje fonda s deset milijuna funti, piše Eko Vjesnik.


“Postajemo sve svjesniji važne uloge koju drveće i zelene površine imaju pri osiguravanju boljeg života za stanovnike naših gradova i njihovog napretka”, rekao je Paul Nolan, predsjednik najveće britanske inicijative za obnovu okoliša England’s Community Forests.


Prijave će zaprimati Odjel za šumarstvo pri britanskom Ministarstvu za zaštitu okoliša, hranu i ruralna područja, koji će ih procjenjivati temeljem socijalnih i ekoloških prednosti koje će pružiti lokalnoj zajednici, a u priopćenju britanske vlade stoji kako će se za sredstva moći aplicirati već tijekom ovog tjedna.


“Osobito mi je zadovoljstvo što će Odjel za šumarstvo biti zadužen za provedbu novog programa poticaja”, izjavio je njegov predsjednik Sir Harry Studholme.


“Na ovaj će se način omogućiti znatno proširenje površina zasađenih drvećem i šumama u našoj zemlji, a posebno na području gdje živi i radi velik dio našeg stanovništva. Radujemo se sadnji velikog broja mladog drveća koja će započeti ove jeseni.”


Ova najnovija mjera predstavlja dio programa britanske vlade „Year of Green Action“ i opsežnijeg 25-godišnjeg plana za zaštitu okoliša koji se provodi s ciljem osiguranja očuvanja okoliša za buduće generacije.


Međutim, sam plan pa i najnovija odluka britanske vlade naišle su na brojne kritike pojedinih stručnjaka kako zbog nedovoljne razrađenosti i manjka ambicioznosti u odnosu na postojeće zakone EU-a, tako i zbog zabrinutosti uoči najavljenog izlaska iz Europske unije.