Škotska

Otkriven misteriozni bunker iz Drugog svjetskog rata: Bio je dom “Churchillove tajne vojske”

P. N.

FOTO/iStock, Moffat

FOTO/iStock, Moffat

Podatci o bunkeru ukazuju na to da je korišten od strane otprilike sedam muškaraca.Kit Rodger je sa svojim prijateljima prije četrdeset godina otkrio maleni podzemni bunker dok je šetao šumom Craigielands u Škotskoj. Osim što je postao dio njihovih avantura, misteriozni je bunker ostao nepoznat i s vremenom potpuno prekriven.


MSN prenosi da se Rodger (koji sada radi za Forestry and Land Scotland) prije nekoliko mjeseci vratio na to isto područje u potrazi za nalazištima ili okolišnim čimbenicima koji bi onemogućili nadolazeću akciju sječe drveća. Bez službenog zapisa o bunkeru, Rodger i njegov suradnik, Kenny Bogle, pretražili su šumu u potrazi za njime. 


“Uz pomoć tek nejasnih sjećanja starih više od četrdeset godina, Kenny i ja smo tražili bunker sve dok nismo nabasali na plitak rov koji nas je doveo do njegovih vrata. Ostao je tek mali otvor, ali uspjeli smo doći do zida”, kazao je.


Nakon istrage, FLS zaključuje da je bunker izgrađen tijekom Drugog svjetskog rata za pomoćnu jedinicu britanske vojske odnosno za građansku policiju čija je misija bila sabotaža invazija za slučaj da neprijateljska vojska prijeđe prvu liniju obrane. Ove su se jedinice nazivale i “Churchillovom tajnom vojskom”, a činili su ih muškarci s ogromnim znanjem o tom području, poput šumara. S obzirom da su bili posljednja linija, od njih se očekivala borba do smrti.
S obzirom na to da je jedinica djelovala pod najvećim stupnjem tajnosti, mnoštvo njihovih bunkera nikada nije pronađeno.


Matt Richie, arheolog FLS-a u izjavi objašnjava da podatci o bunkeru ukazuju na to da je korišten od strane otprilike sedam muškaraca koji su bili naoružani revolverima, eksplozivom i kratkim strojnicama. Jedini preživjeli dokaz o životu ove jedinice u bunkeru su komadići drveta koji bi mogli biti ostaci kreveta.


Stručnjaci nisu htjeli otkriti točnu lokaciju bunkera zbog bojazni o navali posjetitelja, a za sada je poznato da se nalazi u blizini grada Moffat.