Skateboard kraljica

Ona ima deset godina, fantastične vještine na ‘skejtu’, vjeruje u jednakost spolova, a smiješi joj se i Olimpijada

Portal Novilist.hr

FOTO/Instagram

FOTO/Instagram

Djevojčica koja ruši predrasude je senzacija i na društvenim mrežama - njezin YouTube kanal broji 50 milijuna pogleda. Desetogodišnja Sky Brown je na dobrom putu da postane najmlađa natjecateljica Velike Britanije na Olimpijskim igrama sljedeće godine u Tokiju. Jedna je od pet sportaša kojima će Skateboard GB dodijeliti posebna sredstva u utrci za Olimpijske igre. Da bi se natjecala u Japanu, Sky će morati dospjeti na listu 20 najboljih “skejtera” u svijetu. 


Sky će uz Alex Decunhu, Sam Beckett, Jordan Thackeray i Alex Hallford primiti novčanu podršku vladine agencije za sport,  UK Sport’s Aspiration. Njihov je fond osnovan s namjerom da pomogne sportašima koji nisu dio programa World-Class Performance.Bude li se Sky kvalificirala za Igre, u Tokiju će imati točno 12 godina i 15 dana, prenosi Daily Mail. Time će srušiti rekord plivačice Margery Hinton koja je imala nešto malo više od 13 godina kad je sudjelovala na Olimpijskim igrama u Amsterdamu 1928. godine. Sky je trenutno najmlađa profesionalna “skejterica” , a njezin Instagram profil prati na desetke tisuća ljudi. 
Djevojčica je rođena u Japanu, otkuda joj je mama. Tata joj je Britanac, pa unatoč tome što je prošle godine izjavila da će nastupati pod japanskom zastavom, ipak je promijenila mišljenje. Sky je u međuvremenu postala i najmlađa osoba koja je s brendom Nike potpisala sponzorski ugovor – i to sa samo osam godina.“Imate malenu curicu i sve što želite je zamotati je u vunu. Ali ‘skejt’ je bio jedina igračka koju je ona željela. Stalno su je zezali stariji dečki, ali i odrasli muškarci. Ali nije odustala – bila je još odlučnija u svojoj namjeri” izjavio je ponosni tata Stu. 


Mlada sportašica je 2016. godine postala i najmlađi natjecatelj u američkoj Open Pro seriji, koju pokriva brend Vans. Sky se natjecala sa ženama koje su dva puta više od nje, a od tada je osvojila natjecanja u Singapuru, Švedskoj i Estoniji. 


“Jedva čekam šansu da se kvalificiram za Olimpijske igre. Iako volim ‘skejtati’ jer je zabavno, bilo bi zaista fora natjecati se u gradu u kojem sam rođena”, izjavila je Sky za Daily Mail.