Plan i program

Od sobe do sobe: Savjeti kojima ćete veliko proljetno čišćenje riješiti u roku odmah

P. N.

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Donosimo savjete kako najbolje čistiti svaku pojedinu prostoriju u vašem domu.Proljeće je ono godišnje doba u kojem se sve budi i upravo tijekom tog godišnjeg doba poželimo pripremiti i svoj dom za taj novi period. A to znači – veliko proljetno čišćenje! Koliko god nam je taj čin mrzak, nakon njega uvijek ponosno promatramo svoje domaćinstvo koje se glanca i koje je sređeno od kupaonice do spavaće sobe. 


Kako biste se što bolje organizirali, potrebno je napraviti početni plan koji uključuje sve prostorije u vašem domu s oznakom što je sve potrebno obaviti. Naravno, dio radova će ovisi o tome kako je organiziran vaš dom, no postoje one temeljne smjernice s kojima možete izgraditi svoj plan napada. Donosimo savjete kako najbolje čistiti svaku pojedinu prostoriju u vašem domu.


Pospremite cijeli stan


Prije nego se bacite na konkretni posao, pospremite svakodnevne sitnice koje koristite, poput novina i šalica na stolu u dnevnom boravku, suđa u kuhinji ili prljavog rublja u kupaonici.


Kuhinja
Večer prije ispraznite hladnjak, savjetuje Freundin. Izvadite svu hranu iz hladnjaka i razvrstajte prema tome što je još za upotrijebiti, a što već odavno trebate baciti. To se posebice odnosi na zaleđene stvari. Hladnjak preko noći odledite. Rano ujutro se prvo uhvatite u koštac s temeljnim čišćenjem hladnjaka te razvrstane namirnice sustavno posložite natrag. Nakon toga je vrijeme za pripremu čišćenja drugih uređaja, poput pećnice i mikrovalne. Nanesite sredstvo za čišćenje i ostavite da djeluje. Nemojte zaboraviti ni na kuhalo i uređaj za kavu. Izvadite posuđe i obrišite ormariće, a za kraj prebrišite sve radne površine. Stare krpe i spužve zamijenite novima.


Kupaonica


U kadu/tuš kabinu, u WC školjku i umivaonik nanesite sredstvo za čišćenje i ostavite da malo djeluje. U međuvremenu izvadite kozmetičke proizvode, dobro provjerite rok valjanosti, razvrstajte prema principu što je za baciti, što trebate što prije iskoristiti i što redovito koristite. Operite temeljito ogledalo i sve gore navedene površine u kupaonici. Provjerite trebate li neke ručnike baciti i zamijeniti novima. Stavite novu četkicu za zube, sapune i četku za WC školjku.


Dnevni boravak


Koliko god je u vašoj moći očistite kauč i fotelje, što uključuje usisavanje s posebnim nastavkom i čišćenje s posebnim sredstvom. Ako ste u mogućnosti te komade namještaja odnesite na profesionalno čišćenje. Ne zaboravite na jastuke i jastučnice. Detaljno obrišite prašinu na svim dijelovima namještaja. Ako imate biljke, provjerite je li ih je potrebno presaditi. Provjerite eventualne papire, novine i slične stvari te ih razvrstajte i bacite one nepotrebne. 


Spavaća soba


Detaljno usisajte madrac s posebnim nastavkom za tekstil. Razvrstajte ormare i provjerite koje komade odjeće više nećete nositi te ih donirajte. Zamijenite eventualnu sezonsku odjeću i pospremite onu zimsku. Nakon što ste izvadili sve stvari iz ormara detaljno očistite sve površine unutar njega. Ne zaboravite na čistu posteljinu. 


Radni prostor


Izvadite sve papire iz ladica i provjerite što je za baciti, a što ne. Isto tako učinite s radnom površinom računala, tretirajte je kao svoj radni stol. Prebrišite radnu površinu.


Za kraj


U svim prostorijama operite prozore i stolariju. Na koncu usisajte cijeli dom i prebrišite podove. Iznesite svo smeće i donirajte odjeću i obuću koju ste razvrstali za doniranje.