Life Lynx

Od puflice do risa: Pogledajte kako je mala dlakava kuglica otkrila da ju netko snima

Portal Novilist.hr

Foto Facebok Life Lynx

Foto Facebok Life LynxHrvatski stručnjaci okupljeni u međunarodnom projektu Life Lynx, kojem je cilj sprječavanje izumiranja sjevernoistočne dinarsko-alpske populacije risa, snimili su niz zanimljivih fotografija mladunca risa.


Niz fotografija zabilježen je na jednoj od fotozamki, a podijelili su ih na svom Facebooku.


– Risići dolaze na svijet u svibnju i lipnju. Ženka ih u prvim tjednima života ostavlja u sigurnom brlogu. Nakon što progledaju i prohodaju, sve više se kreću s mamom, pa tako počnu posjećivati i naše kamere.
Uz mamu ostaju do kraja zime, kada ona kreće u novu sezonu parenja. Pogledajte niz fotografija koji smo zabilježili na jednoj od naših fotozamki koji pokazuje kako je mala dlakava kuglica porasla u mladog risa, a usput i otkrila da ju netko snima, napisala je na Facebooku ekipa hrvatskog terenskog bloga u projektu Life Lynx.


 U sklopu projekta na područje Alpa i Dinarida ispuštaju se jedinke risa iz karpatske populacije, poput risova Goru i Doru, koji su u Hrvatsku stigli iz Rumunjske. Ugrožena populacija risa u Hrvatskoj se istražuje i pomoću mreže fotozamki koje su postavljene u staništu risa, a znanstvenici trenutno na fotografijama razlikuju 40 odraslih jedinki. Naime, svaki ris ima jedinstveni uzorak točkica na krznu, pa se na temelju njih mogu razlikovati životinje na fotografijama.