Inovacije

Od popularne društvene igre do “poziva na čekanju”: Znate li iza kojih sve genijalnih izuma stoje žene?

Portal Novilist.hr

FOTO/Flickr

FOTO/Flickr

Danas gotovo svi koristimo neke od najpoznatijih izuma u povijesti. No, znamo li tko stoji iza njih?Sigurno ste svi kao klinci igrali popularni “Monopoly”, ali jeste li znali da iza originalne društvene igre stoji žena? Jeste li znali da je upravo žena izumila brisače za vjetrobranska stakla i policijske “pancirke”? Sve navedeno i puno više, dugujemo velikim znanstvenicama i izumiteljicama koje su uvelike doprinijele razvoju društva, tehnologije i mnogih medicinskih otkrića kroz povijest. 


“Vaš poziv, je stavljen na čekanje”


Doktorica teorijske fizike elementarnih čestica, Shirley Ann Jackson bila je prva afro-amerikanka koja je doktorirala na prestižnom Institutu za tehnologiju (MIT) u Massachusettsu. Od 1976. do 1991. godine, radila je na mnogim istraživanjima u kompaniji AT&T Bell Laboratories. U tom je razdoblju doprinijela izumu opcije “poziva na čekanju”, ali i mogućnosti da vidimo broj koji nas zove na zaslonu telefona. 2016. godine, tadašnji američki predsjednik Barack Obama, nagradio je doktoricu Jackson najvećom nagradom za znanstvena postignuća u SAD-u, Državnom medaljom za znanost. 


Flickr


Flickr

Prvi aparat za sladoled


Nancy Johnson je 1843. godine izumila prvi aparat za sladoled. Sastojao se od vanjske drvene kante, unutarnjeg limenog cilindra i vesla spojenog s ručicom. Da bi napravili sladoled, bilo je potrebno napuniti kantu sa smrvljenim ledom, napuniti cilindar smjesom za sladoled i ručno okretati veslo. 


Početci lijekova za leukemiju i AIDS


Gertrude Elion je s kolegom Georgom Hitchingsonom izumila metodu poznatu pod nazivom “racionalni dizajn lijekova”, što je dovelo do revolucije u izradi lijekova. Njihovo istraživanje im je omogućilo da se upoznaju s rastom stanica, što je dovelo do prvih efektivnih lijekova za liječenje leukemije. Elion je otkrila i azatioprin, imunosupresiv, koji je omogućio ljudima sa slabim imunološkim sustavom, transplantaciju organa. 


Izum koji je pokušao oteti muškarac


Margaret Knight je od malena imala inovativne ideje. Sa samo dvanaest godina, izumila je sigurnosnu spravicu koja se koristila u tvornici pamučne robe. Za vrijeme njezina rada u tvornici papira, 1867. godine, Knight je započela s radom na uređaju koji je proizveo vrećice s ravnim dnom. Njezin kolega, Charles Anan, pokušao joj je oteti izum i ideju, ali ga je Knight tužila i naposljetku dobila prava na patent, nakon dugotrajne sudske bitne, prenosi Insider.  


Izum popularnih “pancirki”


Stephanie Kwolek je 1964. godine radila u kompaniji DuPont, gdje je njezin tim bio usmjeren u pronalazak snažnih ali laganih vlakana za gume. Godinu dana kasnije, Kwolek je u istraživanju pronašla neočekivano otkriće. Stvorila je nova vlakna koja su bila pet puta snažnija od čelika. Kompanija je patentirala vlakna pod imenom Kevlar, a “pancirka” se danas koristi kao zaštitni prsluk. 1995. godine, Kwolek je postala četvrta žena koja je primljena u Državnu kuću slavnih za izumitelje. Korisni dijelovi hladnjaka


U modernim hladnjacima se nalazi bezbroj polica i ladica u kojima možete bezbrižno čuvati mnoge namirnice. Izum polica koje se nalaze unutar hladnjaka, možemo zahvaliti Lilian Gilberth. Gilberth je osim polica u hladnjaku, podnijela patent za poboljšani otvarač za konzerve, a pomogla je i pri dizajniranju odgovarajućih kuhinjskih elemenata. Zajedno s mužem Frankom, Lillian je otvorila vrata za mnoge industrijske tehnike koje povećavaju efikasnost i produktivnost. 


Programiranje prvih kompjutera


Doktorica Grace Murray Hopper smatra se jednom od prvih modernih programera. Ostvarila je nevjerojatna otkrića u polju izrade kompjuterskih jezika. Bila je admiral u američkoj mornarici, a najpoznatija je po izumu COBOL-a 1959. godine. Program uglavnom služi za pisanje poslovnih i financijskih aplikacija i kao podrška administrativnim sustavima u tvrtkama i vladama. 


Ukradena društvena igra


Malo tko nije igrao Monopoly. Popularna društvena igra je izumljena 1904. godine, pod nazivom “The Landlord`s Game”, od strane Elizabeth Magie. Magie je osmislila igru da bi ljudima pojasnila pojmove oko monopola, kapitalizma i “zla koje donose velike količine novca, nastale na štetu drugih”, prenosi Insider. Iste joj je godine za igru odobren i patent. Ali, 1935. godine, nezaposleni Charles Darrow, prodao je njezinu verziju igre kompaniji Parker Brothers i time postao poprilično bogat čovjek. 


Brisači vjetrobranskog stakla


Mary Anderson je jednog snježnog dana 1902. godine, posjetila New York. Usred mećave, primijetila je da snijeg uzrokuje ogromnu prometnu gužvu jer ne postoji efektivan način za pranje vjetrobranskog stakla u tim uvjetima. Anderson je počela sa osmišljavanjem ideja koje su naposljetku dovele do izuma brisača za vjetrobransko staklo. Ideju je uspješno patentirala godinu dana kasnije. 


Izum koji će “prati suđe brže nego sluge”


Josephine Cochrane je bila vrlo bogata žena. Palo joj je na pamet da želi mašinu koja bi prala suđe brže nego njezine služavke. 1886. godine, odobren joj je patent za perilice suđa čiju je prodaju usmjerila na restorane i hotele. Kasnije je osnovala i tvrtku za perilice suđa koja se danas zove KitchenAid, a matična firma im je popularni Whirlpool. 


Originalne “pampersice”


Marion Donovan je 1946. dizajnirala vodootporni pokrivač za pelene, koristeći najlonsku tkaninu za padobrane. Pelenski pokrivač naziva “Boater”, bio je glavni hit u New Yorku 1949. godine. Nažalost, njezina ideja jednokratnih papirnatih pelena, nije zaživjela. Ideju je deset godina kasnije preuzeo Victor Mills i tako je nastala najpoznatija pelena na svijetu – “Pampers”. 


Pampers. Wikiimedia Commons


Pampers. Wikiimedia CommonsPrvi kućni sigurnosni sustav


Medicinska sestra Marie Van Brittan Brown došla je na ideju o sustavu sigurnosti u kući zbog rastuće stope kriminala u svom susjedstvu Queens, prenosi Insider. Uz pomoć supruga Alberta, elektrotehničara, podnijeli su zahtjev za patentiranje svog prvog sigurnosnog uređaja 1966. godine. Isti je odobren tri godine kasnije. Izum je uključivao posebne komponente fotoaparata i monitora. Kamera se mogla pomicati gore i dolje, da bi gledala kroz tri špijunke različitih visina, a postavljala se na prednja vrata. Slika se prenosila na monitor putem bežičnog sustava.