Predstavljamo

Od Maroka do Dubaija: Ljubitelje skijanja sve češće privlače neobična skijališta

Šarlota Brnčić

Foto arhiva

Foto arhiva

Donosimo vam popis odredišta za alternativni zimski odmor, čarobnih mjesta za provesti nezaboravan bijeli tjedanSkijanje i drugi zimski sportovi prakticiraju se i na manje poznatim, odnosno razvikanim, destinacijama. Ponekad i na mjestima gdje to najmanje očekujete. Recimo da vam je netko rekao da ide na skijanje u Maroko. Mislili biste da je lud. Što ako vam netko drugi kaže da je uživao u snowbordu u Dubaiju?


Možda bi mu se nasmijali. Ipak, ovo su samo dvije nekonvencionalne destinacije za zimske sportove, a ima ih još, poput skijanja na postrojenju za proizvodnju energije u Danskoj.


Donosimo vam popis odredišta za alternativni zimski odmor, čarobnih mjesta za provesti nezaboravan bijeli tjedan:


1. Revelstoke, Kanada
Jedno od najpopularnijih mjesta za ljubitelje skijanja izvan piste i ekstremnog skijanja koje je izumljeno na tom području 1960-ih. Ovdje se vlažni pacifički zrak miješa sa suhim hladnim zrakom Stjenovitih planina, stvarajući više od 12 metara snijega svake zime.


Revelstoke skijaški resort nudi vam okomiti spust uzbudljiviji od bilo kojeg drugog skijališta u Sjevernoj Americi: 1.829 metara s dvostrukim nagibom. Jednostavno savršen za napredne skijaše i one avanturističkog duha, a sve to s nevjerojatnim pogledom na prirodu.


2. Kopenhagen, Danska


U glavnom gradu Danske moguće je doživjeti potpuno novi koncept skijanja. Umjetna skijaška staza sagrađena na krovu spalionice smeća i postrojenja proizvodnje energije Amager Bakke otvorena je već nekoliko mjeseci. Silazak dugačak oko 400 metara, na ukupnoj površini od 10 tisuća četvornih metara. Postoje tri staze različitih poteškoća (crna, crvena i plava), četiri žičare, servis za iznajmljivanje skija, za osvježenje i škola skijanja.


Napravljena je od sintetičkog materijala koji vam omogućuje skijanje tijekom cijele godine na bilo kojoj temperaturi, pa čak i u nedostatku snijega. Pored skijanja, možete uživati i u planinarskim stazama, te se okušati na najvišem zidu za penjanje na svijetu.


3. Gudauri, Gruzija


Za one koji žele izaći iz klasičnih ruta i istražiti neobične destinacije s pristupačnim cijenama, na raspolaganju je skijalište Gudauri koje se nalazi na planinskom lancu Kavkaz, 120 kilometara udaljeno od glavnog grada Tbilisia. Za skijanje i snowboarding postoji 75 kilometara, ali i golemo prostranstvo za freeride skijanje, heli skiing, te touring skijanje. Petnaest žičara prevozi goste do nezaboravne panorame Kavkaza, posebno brda Kazbeg (5.033 metara).


Savršeno je odredište za skijaško trčanje i paragliding. Smješten samo dva sata autom od međunarodne zračne luke Tbilisi, Gudauri ima dodatne prednosti daleko jeftinijih cijena ski pass-a od poznatih alpskih odmarališta: oko 60 eura tjedno.


4. Island


Može ponuditi puno ljubiteljima skijaškog trčanja jer se planinarske staze uronjene u snijeg susreću s prostranstvima crne lave i geotermalnim izvorima punim pare. Čarobna mjesta na kojima priroda neupitno dominira.


Bláfjöll je popularno područje za zimske sportove, smješteno pola sata od Reykjavíka, i najveće skijaško područje na Islandu, s padinama različitih stupnjeva teškoće koji pokrivaju ukupno 15 kilometara. Najduži spust je onaj od 2,5 kilometara i ima vertikalni pad od 240 metara.


5. Auli, Indija


Skijanje na Himalaji obećava da će biti nezaboravno iskustvo. Među najpoznatijim indijskim skijalištima, Auli, pravi je raj smješten na visini između 2.520 i 3.049 metara, okružen prostranim šumama crnogorice i hrastova.


Skijanje kroz ove snježne šume vrlo je uzbudljivo. Za skijanje i snowboarding na raspolaganju su tri kilometara staza i tri žičare koje prevoze skijaše. Ponos skijališta Auli je povijesna žičara, najduža u Aziji (4 kilometara). Iz njezinih kabina pruža se divan pogled na snježno pokrivene himalajske vrhove.


6. Niseko, Japan


Ovo skijalište se nalazi na otoku Hokkaido i kao glavno svojstvo ima ekstremne snježne padaline: čak i do 15 metara, što vam omogućuje skijanje na najdubljim postojećim padinama. Nudi četri povezana prvoklasna odmarališta, koja pružaju spektakularne mogućnosti skijanja i snowboardinga na svim razinama, sa 38 žičara.


Najduža staza u Niseku iznosi 5,6 kilometara, a možete se zabaviti i izgradnjom iglua, vožnjom u balonu, ili pak isprobati hodanje po snijegu (snow shoeing), te vožnju motornih sanjki (snowmobile). Omiljeno je odredište kako japanskih tako i međunarodnih ljubitelja zimskih sportova, a nudi i bogat noćni život.


7. Pyeongchang, Južna Koreja


Mjesto koje je do 2018. godine bilo gotovo nepoznato, posebice nama Europljanima, a proslavilo se kao domaćin 23. Zimskih olimpijskih igara. Ovdje možete odsjesti u ugodnom odmaralištu na skijaškim stazama, dva sata od Seula, doživljavajući uzbuđenje spuštanja po padinama protagonistima Olimpijskih igara.


Na području se nalaze 32 žičare. Staze su također otvorene u večernjim satima, do 21.30 sati, pa možete isprobati sugestivno skijanje na mjesečini.


8. Chamonix, Francuska


Prijestolnica skijanja izvan skijaških staza i ekstremnog skijanja, penjanja po ledu i paraglidinga, u sjeni najvišeg vrha u Europi, Mont Blanca, odredište je za sve one koji vole adrenalin. Chamonix je jedno od najviših skijališta u Europi, s preko 170 kilometara staza.


Konkretno, staze koje se spuštaju od Aiguille Du Midi preko Mer de Glacea predstavljaju prave avanturističke staze za spuštanje. Među brojnim sportskim aktivnostima nalazi se neobična ledena špilja, u kojoj se svakog proljeća kopaju deseci galerija i tunela za prolazak.


9. Ifrane, Maroko


Snijeg u Africi? U srednjim i visokim planinama Atlasa nalazi se nekoliko skijališta. Ifrane, posebice, podsjeća na alpsko selo u Europi i nije bez razloga poznat kao »mala Švicarska«. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1.665 metara, a ova lokacija također utječe na vremenske prilike.


Konkretno, ovdje se bilježi najniža temperatura u Africi (-24 stupnjeva C), no to je iznimka. Zimi je obično oko 0 stupnjeva, a od siječnja do ožujka snijeg često pada. Sve to zajedno stvara izvrsne uvjete za skijanje.


Skijaške staze su savršene za početnike i obitelji. U Maroku je također moguće pronaći mjesta na kojima se, da biste prešli s jedne staze na drugu gdje još nema žičara, možete kretati na sedlu mula sa skijama.


10. Dubai


Čak i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, okruženi pustinjom, možete isprobati jedinstveno iskustvo skijanja. Očito, s obzirom na temperature i pustinjsko područje, u ovom slučaju možete skijati samo u zatvorenom. Veliko i moderno skijalište otvoreno tijekom cijele godine, postavljeno u Mall of the Emirates, ima površinu od umjetnog snijega na 22.500 četvornih metara.


Struktura uključuje pet staza, od kojih i prvu crnu stazu u zatvorenom dugačku 400 metara. U sklopu skijališta je i snowboard dio s mini parkom te freestyle zona. Za one koji ne skijaju, tu je najveći zatvoreni snowpark na svijetu, od čak 3 tisuće četvornih metara, u sklopu kojeg je i snježna spilja. Cjelokupan doživljaj zasigurno uokviruje nevjerojatna kolonija od dvadeset pingvina koji se slobodno kreću po ledu.