Bizarno

Od Kleopatrinog vibratora do žitarica za smanjenje masturbacije: Znate li kakva je bila povijest seksualnih pomagala?

P. N.

Foto iStock

Foto iStock

Ljekoviti učinci vibratora su nazvani "histerični paroksizmi olakšanja" ili u prijevodu - orgazmi.Spolni odnosi nisu nikakva novost, pa stoga ne čudi što se prateći povijest mogu pronaći činjenice o seksu koje, za današnje pojmove, zvuče potpuno bizarno. Cosmopolitan je objavio nekoliko činjenica za koje sigurno mnogi nikada nisu čuli. Tako se spominje Kleopatrin vibrator, liječenje “ženske histerije” i izum popularnih Kellog žitarica koje su originalno trebale umanjiti želju za masturbacijom. 


Vrlo neobični penis prstenovi


1600. godine prije nove ere, žene u Egiptu su umakale vatu u mješavinu voća, meda i datulje kao “izradi sam” spermicid kojeg su kasnije umetale u rodnice.


Stari su Grci među prvim narodima za koje postoje dokazi da su koristili dildo. Kada su grčki vojnici išli u rat, svojim bi suprugama davali dildo napravljen od kruha, kože ili drveta, da ih zadovolje dok njih nema.
Osim što je poznata po svojim kupkama od mlijeka, Kleopatra je među prvim slavnim vladarima koji su koristili vibrator. Pomagalo koje je koristila izrađeno je kao kutija od papirusa u koju su stavljene pčele.


Tijekom dinastije Jin u Kini, muškarci su započeli s korištenjem neobičnih penis prstenova. Bili su napravljeni od kozjih kapaka s trepavicama i vezali su se oko penisa da bi očuvali i produljili erekciju, dok su trepavice dodatno stimulirale ženu.


Originalna namjera popularnih žitarica


Danas je to stara vijest, ali perika za stidne dlačice se prvi put pojavila u kompaniji  “Oxford Companion to the Body” 1450-ih godina. Postoje dvije teorije o tome zašto su se ovakve perike trebale. Prva je teorija da su prostitutke morala potpuno uklanjati stidne dlačice da bi se borile protiv ušiju. Da ne ispadne da se bore protiv ušiju, koristile su perike. Druga teorija je također vezana za prostitutke, a ista pretpostavlja da su ih nosile kako bi sakrile znakove sifilisa. 


Danas su gotovo si čuli za Kelloggove žitarice, ali malo tko zna kakva se priča skriva između njihova izuma. 1894. godine, doktor  John Harvey Kellogg, izumio je žitarice u pokušaju obuzdavanja masturbacije. Vjerovao je da što hrana ima više okusa, to će osoba biti seksualno uzbuđenija. 


Prvi vibratori su izumljeni oko 1900. za liječenje žena koje su “bolovale od histerije”. Ljekoviti učinci vibratora su nazvani “histerični paroksizmi olakšanja” ili u prijevodu – orgazmi.