Adriana razveselila šetače

Oči u oči sa sredozemnom medvjedicom

Vedrana Simičević

Medvjedica je satima mirno ležala na plaži Saccorgiana kraj Pule, odmarajući se i promatrujući prolaznike, sve dok se jedna šetačica ipak nije previše približilaPULA  Ugodno iznenađenje doživjeli su  šetači na potezu između Zlatnih stijena i Verudele kraj Pule koji su imali sreće da se nađu u neposrednoj blizini plaže Saccorgiana dok se na njoj mirno odmarala – sredozemna medvjedica. Ovaj rijetko i rado viđeni morski stanovnik posljednjih godina sve češće razveseli javnost svojim »ukazanjem«, a ovoje bilo tim više posebno obzirom da je medvjedica, po pričanju šetača, satima ležala na plaži mirno promatrujući prolaznike koji su iskoristili priliku i fotografirali nesvakidašnji prizor. Medvjedica, poznatija u narodu i kao Adriana, strpljivo je pozirala, sve dok se jedna šetačica ipak nije približila mrvicu previše »za njen gušt«, nakon čega je lijepa morska životinja zaključila da je ipak vrijeme da se vrati u more.


   Sredozemna medvjedica za koju se donedavno smatralo da je izumrla u Jadranu, posljednjih je godina, sudeći prema opažanjima udruga Grupa sredozemna medvjedica i Plavi svijet, prisutna u dvije »kolonije« – oko rta Kamenjak i na zapadnoj obali Cresa. Stručnjaci i dalje ne znaju o kojem se točno broju jedinka radi, no Grupa sredozemna medvjedica sada već raspolaže s preko 4500 foto i video dokaza da je Jadran postao stalno stanište ove životinje.


Posljednje vrijeme sredozemna se medvjedica pojavljuje sve češće. U rujnu je viđena kako se brčka u moru ispred plaže Centinera u Banjolama, a ove se godine u nekoliko navrata pojavljivala pred oduševljenim gledateljima na rtu Kamenjak, te u uvalama na pulskom šetalištu Lungomare, na Galebovim stijenama i u Štinjanu.
Podsjetimo, u Hrvatskoj ovog morskog sisavca štiti Zakon o zaštiti prirode, te je za njezino ubijanje utvrđena novčana kazna od 100.000 kuna


. Morska medvjedica za opstanak treba skrovita i mirna mjesta na obali, nedostupna čovjeku. Mir je posebno važan u vrijeme okota, koji se događa svake druge godine, kada ženka doji mladunče.