Nova direktiva

Obiteljskim nasilnicima zabranjen je ulazak u Australiju

P. N.

Izvor: Novi list/Arhiva

Izvor: Novi list/ArhivaPrema novome australskome zakonu stranci koji počine nasilne zločine protiv žena ili djece bit će izbačeni iz Australije te im neće biti dopušten ulazak u zemlju.


Dužnosnici će sada moći otkazati vize onima koji su proglašeni krivima za nasilje u obitelji nakon što je u četvrtak stupio na snagu nalog ministra za imigraciju Davida Colemana.


Prethodno su se stranim nositeljima viza mogli ukinuti iste samo ako su bili u zatvoru minimalno 12 mjeseci ili nisu prošli test osobnosti.
Nova direktiva unutar Odjela za imigraciju uslijedila je nakon što je Upravni žalbeni sud poništio odbijanje vize za ulazak u zemlju jednom Dancu koji je proglašen krivim nakon što je napao sina.


Prema prethodnom zakonu njegova uvjetna osuda u Danskoj, u trajanju od 30 dana, nije jamčila da mu je odbijen ulazak u Australiju.


Coleman je prošle godine izjavio da bi ozbiljna priroda obiteljskog nasilja trebala biti priznata u zakonodavstvu, prenosi LADbible.


˝Ulazak ili ostanak u Australiji privilegija je i očekuje su nedržavljani poštovali i da će poštovati zakon˝, ističe Coleman.


˝Nasilje unutar obitelji može nanijeti dugotrajnu traumu žrtvama i njihovim prijateljima i ostalim članovima obitelji˝, zaključio je.


Australska vlast već je pokazala oštar stav prema nasilju kada su zabranili reperu i pjevaču Chrisu Brownu da uđe u zemlju zbog napada na svoju bivšu djevojku Rihannu.