Travel the world

Nove generacije i nove hit destinacije: Ovo su top odredišta za 2019. godinu

P. N.

Photo/Unsplash

Photo/Unsplash

Neke su nove lokacije smijenile dosadašnje na listama najatraktivnijih svjetskih odredišta. Nova generacija, tzv. milenijalci, doveli su na vrh svjetskih odredišta neke sasvim nove destinacije. Posljednja istraživanja otkrivaju da mladi ljudi radije putuju za vikend, nego kupuju ručak. Da bi vidjeli svijet, odrekli bi se i alkohola i telefona, prenosi Insider. Ove godine je stranica koja se bavi planiranjem putovanja, müvTravel, otkrila gdje nove generacije žele ići. Stvorili su listu od trideset top destinacija za 2019. godinu, analizirajući odredišta svojih korisnika. Prema njihovom istraživanju, mlađe generacije biraju destinacije koje nude “trenutke za pamćenje” i “aktivnosti koje se fokusiraju na osobna i lokalna iskustva”. Odabrali smo prvih deset lokacija koje će ove godine biti totalni hit, stoga – pakirajte kofere. 


10. Sevilla


Portal Putovnica, opisuje Sevillu kao grad prekrasne klime, bogate povijesti i šarene gastronomske ponude, stoga ne čudi da se našla na listi. Glavni grad španjolske pokrajine Andaluzija, bio je bogat i slavan grad još za vrijeme arapske vladavine, iz čijeg vremena nosi mnoge znamenitosti kao podsjetnik. 


Plaza de España, Sevilla/Unsplash


Plaza de España, Sevilla/Unsplash9. Carmen by the Sea
Maleno mjesto smješteno u američkoj državi Kalifornija, svakako će pružiti intimno iskustvo posjeta. Sa službene stranice grada doznajemo da je to grad hrane, vina i romantičnih vikenda. Prekrasna pješčana plaža i šetnice, te neodoljiv zalazak sunca, pružit će mir svakome tko poželi pobjeći od užurbane svakodnevnice. 


Carmen by the Sea/Unsplash


Carmen by the Sea/Unsplash8. Bagan, Myanmar


Myanmar ili Burma, prepoznatljiva je po mnogim hramovima koji se nalaze na svakom uglu, i predstavljaju srce života društva. Jedna od glavnih atrakcija je obilaženje glavnog hrama – balonom. Iako, vožnja po osobi iznosi između 300 do 500 dolara. 


Bagan/Unsplash


Bagan/Unsplash7. Riga


Glavni grad Latvije pruža ugodan spoj stare jezgre i modernog života. Jezgra u centru Art Nouveau nalazi se i pod zaštitom UNESCO-a, a obiluje barovima i restoranima. 


Riga/Wikimmedia


Riga/Wikimmedia6. Puglia/Apulija


Talijanska regija Apulija postala je omiljena destinacija mlađe generacije. Ne čudi nas, obzirom da regiju sa svih strana okružuje plavo more i prekrasan pogled. Kada se umorite od razgledavanja, neće vam teško pasti odmoriti se uz čašu vina i talijansku kuhinju. Od gradova koje vrijedi posjetiti, najviše se spominju Gargano, Salento i Valle d’Itria.


Photo/Youtube


Photo/Youtube5. Luberon


Planinski lanac Luberon u Francuskoj, dio je francuske Provanse koji nudi “spektakularni pejzaž prepun vinograda i fascinantnih sela na brdašcima, uz prirodnu proizvodnju i svjetlo Van Gogha”, stoji na službenoj stranici  ove destinacije. Svježe voće i povrće možete svakodnevno kupiti na tržnici, a možete i uživati u obrocima koje nude gastronomski restorani. Dane možete provoditi u šetnji, planinarenju i vožnji biciklom. Idealan odmor, zar ne?


Photo/Službena stranica Luberon


Photo/Službena stranica Luberon4. Utah


Američka se savezna država Utah našla na ovoj listi zbog ljubavi milenijalaca prema nacionalnim parkovima. Zbog svog položaja u planinskom području, nacionalni parkovi obiluju odličnim šetnjicama, mogućnosti planinarenja i naravno – dobrim selfijima. 


Photo/Pinterest


Photo/Pinterest3. Cinque Terre


Cinque Terre je naziv za pet naselja u ligurskom priobalju Italije, za koje smo već naveli pet fantastičnih razloga za posjet. Od plivanja i ronjenja do kayakinga, uz uživanje u čarobnom pogledu na krajolik s litica. Ova pitoreskna naselja svojim živopisnim bojama, prekrasnom arhitekturom i surovim pejzažem oslikavaju pravi duh Italije.2. Ubud, Bali


Ako je neka lokacija rođena za Instagram, onda je to svakako Bali. Ubud je grad koji glasi kao kulturološko srce Balija, koji osim prekrasne prirode nudi i bezbroj muzeja i malih art galerija. 


Photo/Pinterest


Photo/Pinterest1. Lisabon


Omiljenom hit destinacijom za ovu godinu, proglašen je Lisabon. Portugalski grad s dušom u kojeg ćete se sigurno zaljubiti. Možete birati želite li uživati u razgledavanju spomenika, tvrđava, šetati gradskim ulicama i degustirati šarenoliku gastro ponudu ili se odlučiti za neki od noćnih klubova. Nedjeljom nude i besplatan ulazak u muzeje, stoga možete puno naučiti o kulturi grada i države, a lovu potrošiti na neki zgodni suvenir. 


Photo/Wikimedia


Photo/Wikimedia