Spas u kulturi

Nova metoda liječenja u Kanadi: Besplatni posjeti muzeju idu na recept

P. N.

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Pozitivna promjena okoline koja ima humanističku vrijednost može značajno doprinijeti kvaliteti života bolesnika, smatraju liječnici.Grupa kanadskih doktora kreće u projekt prepisivanja izleta u muzeje i umjetničke galerije kao novu metodu pomaganja pacijentima koji pate od niza fizičkih i psihičkih problema.


Rezultat je to suradnje Frankofone udruge liječnika u Kanadi i Muzeja umjetnosti u Motrealu (MMFA) koji će dozvoliti besplatan posjet posjetiteljima koji trebaju pomoć i njihovim pratiteljima.


Riječ je o pilot projektu kakav drugdje u svijetu još ne postoji, a oko stotinjak liječnika moći će prepisati do 50 posjeta MMFA-u tijekom tretmana te će svaka propusnica vrijediti za maksimalno dvije odrasle i dvije mlađe osobe.
Razlozi odlaska u galerije i umjetničke prostore povezuju se s dobrobitima koje pacijenti imaju od fizičkih aktivnosti, a odnose se na sličnu razinu hormona sreće koji može pomoći u slučaju boli, depresije, stresa i anksioznosti.


Pozitivna promjena okoline koja ima humanističku vrijednost može značajno doprinijeti kvaliteti života bolesnika, smatraju liječnici.


Kako bi se moglo precizno ustvrditi blagodati nove metode, sakupljat će se podaci, ispitivati bolesnici i analizirati rezultati kako bi se spomenuti protokol mogao dalje razvijati te još muzeja uključiti u program.


– Uvjerena sam da će u 21. stoljeću kultura biti ono što je fizička aktivnost za zdravlje bila u 20. stoljeću. Kulturno iskustvo pridonijet će dobrom stanju uma, kao što uključenje u spot pridonosi fizičkom zdravlju, rekla je direktorica MMFA-a Nathalie Bondil za Relax News.