Studija

Nova istraživanja povezuju svakodnevnu upotrebu marihuane sa psihotičnim ´epizodama´

P. N.

Izvor: Unsplash

Izvor: UnsplashIstraživanje koje je nedavno objavljeno u The Lancet Psychiatry otkrilo je značajno povećane izglede psihotičnih epizoda kod osoba koje svakodnevno puše marihuanu i/ili puše marihuanu s udjelom THC-a većim od 10%. Radi se o dobro osmišljenoj studiji s više lokacija u Europi i Brazilu, veličinom uzorka od 2.138 (901 bolesnik sa psihotičnim epizodama i 1.237 populacijskih kontrola s istih mjesta).


U usporedbi s ispitanicima koji nikada nisu koristili kanabis, oni koji su ga koristili svakodnevno imali su prilagođeni omjer vjerojatnosti od 3.2. Kod onih koji su svakodnevno pušili kanabis s većim udjelom THC-a omjer vjerojatnosti se povećao na 4,8. Nadalje, istraživači su zaključili da kada kanabis s većim udjelom THC-a ne bi bio dostupan, broj prvih psihotičnih epizoda smanjio bi se za 12% u svih 11 mjesta, za 30% u Londonu i 50% Amsterdamu, piše Psychology Today.


Treba biti oprezan da se ne dođe do zaključka o postojanju uzročne veze, što je ovo istraživanje moglo učiniti, ali nije. Nadalje, ova dva uzorka mogla su se razlikovati na druge načine zbog kojih su oni koji su doživjeli psihotične epizode mogli biti pod većim rizikom zbog ranijih razloga (npr. trauma iz djetinjstva).
Očigledno je da se marihuana s većim udjelom THC-a koja je danas dostupna znatno razlikuje od one koja se konzumirala u šezdesetim i sedamdesetim godinama prošlog stoljeća. Iako postoji određeno neslaganje oko toga (dijelom zato što su metode ispitivanja postale osjetljivije), opći je konsenzus da su se razine THC-a povećale tijekom godina.


Ovi podaci imaju implikacije za pojedince koji koriste kanabis. Ako pušite ili oralno konzumirate kanabis svaki dan, vaš rizik od psihotične epizode može se povećati. Konzumiranje kanabisa s većim udjelom THC-a može biti jednako ´igranju s vatrom´. Neki pojedinci su na ljestvici od 1 do 10 označili 9 ili 10, što je označavalo osjećaj gubitka dodira sa stvarnošću. To je suština psihotične epizode.


Druga strana ovog zastrašujućeg scenarija je da, ako ćete koristiti kanabis, možete smanjiti rizik od psihoze ako ga: a) ne pušite svakodnevno, i što je još važnije, b) birate kanabis s manjim udjelima THC-a. Kao što neke ambulante u Kaliforniji savjetuju, ”počnite polako i nisko” (s količinom THC-a).


Nije dobro paničariti kao što se to radilo u prošlosti, ali isto tako treba voditi računa o činjenicama, te ne samo o njihovim ograničenjima, nego i implikacijama, piše Psychology Today.