Spremni na akciju

Nova generacija je već tu: Ovih pet inspirativnih tinejdžera promijenili su svijet

P. N.

Izvor: Reuters/Wikipedia

Izvor: Reuters/Wikipedia

Nova generacija mladih aktivista dokazala je da su mnogi tinejdžeri zapravo duboko zabrinuti zbog socijalnih, političkih i ekoloških problema - i potpuno su spremni poduzeti konkretne mjere.Nova generacija mladih aktivista dokazala je da su mnogi tinejdžeri zapravo duboko zabrinuti zbog socijalnih, političkih i ekoloških problema – i potpuno su spremni poduzeti konkretne mjere.


Glavna među njima je 16-godišnja aktivistica za klimu Greta Thunberg, koja je pozvala britanske političare da “slušaju znanstvenike” o problemima klimatskih promjena.


Popis od pet inspirativnih tinejdžera koji su inspirirali mnoge diljem planeta te imaju ogroman utjecaj na današnji svijet sastavio j.


Greta Thunberg
Švedska aktivistica, rođena je 2003. godine, a postala je vodeća glasnica aktivizma za klimatske promjene.


2018. godine došla je na ideju školskog štrajka nakon što je u kolovozu sama prosvjedovala na stubama švedskog parlamenta u Stockholmu. Od tada joj se pridružilo više od milijun učenika koji su izašli iz učionice kako bi prosvjedovali protiv klimatskih promjena.


“Budući da se naši vođe ponašaju kao djeca, morat ćemo preuzeti odgovornost koju su oni trebali odavno poduzeti”, rekla je ona na summitu UN-a o klimatskim promjenama prošle godine.


Malala Yousafzai


Kada je imala 11 godina, Malala Yousafzai napisala je i objavila anonimni dnevnik o svom životu u Pakistanu pod talibanskom vladavinom, koji je brzo privukao veliku pozornost. Uskoro je počela javno govoriti o potrebi da djevojčice imaju odgovarajući pristup obrazovanju.


Tri godine kasnije njezin se život zauvijek promijenio kada je, u znak odmazde za njezin aktivizam, ustrijeljena je u glavu dok se vozila u školskom autobusu.


Međutim, pokušaj atentata nije je zaustavio, a njezin glas se od tada još više čuje. Pojavila se na naslovnici časopisa Time, a 2014. godine postala je najmlađa osoba ikada koja je  osvojila Nobelovu nagradu za mir.


“Ova nagrada nije samo za mene. Ona je za onu zaboravljenu djecu koja žele obrazovanje, za onu uplašenu djecu koja žele mir. To je za one bez glasa koji žele promjenu. Ja sam ovdje da se zauzmem za njihova prava, da podignem svoj glas. Nije vrijeme za sažaljenje”, rekla je u svom govoru.


Emma González


U veljači 2018. godine, naoružani napadač je upao u srednju školu Marjory Stoneman Douglas u Parklandu na Floridi i ubio 17 ljudi.


No, umjesto da budu poraženi ovim tragičnim događajem, mnogi tinejdžeri koji su preživjeli napad započeli su nacionalnu kampanju kako bi pokušali okončati oružano nasilje.


Tada je imala samo 18 godina, a pojavila se kao jedna od vođa novog pokreta i suosnivačica grupe za kontrolu oružja ˝Never Again MSD˝.


U ožujku 2018. održala je snažan govor u Washingtonu, kada je pročitala imena svojih mrtvih kolega, a zatim četiri minute stajala prkosno tiho, točno onoliko dugo koliko je napadaču trebalo da ubije njene kolege.


Nakon napada i Emmine kampanje, zakonodavci iz Floride donijeli su u ožujku 2018. godine Zakon o javnoj sigurnosti koji podiže dob za kupnju oružja s 18 na 21 godinu.


Jack Andraka


U dobi od 15 godina, učenik američke srednje škole, Jack Andraka, izumio je novi, jeftin način za otkrivanje raka gušterače.


Tinejdžer, koji je za svoj izum osvojio 58,000 funti na Intelovom međunarodnom sajmu znanosti i inženjerstva 2012. godine, rekao je da je došao na tu ideju čitajući besplatne znanstvene radove koje je pronašao na internetu.


Njegov izum je i dalje u fazi testiranja, a Jack  pažljivo ističe da iako je njegov izum više “dokaz koncepta” nego gotov proizvod.


Amika George


Nakon što je pročitala o dobrotvornoj organizaciji koja obično nudi menstrualne proizvode djevojkama u Africi koje moraju preusmjeriti proizvode u Leeds – jer je tamo mnogo djevojaka koje ih ne mogu priuštiti – Amika George je odlučila da mora nešto poduzeti u borbi protiv menstrualnog siromaštva u Velikoj Britaniji.


Amika, koja je osnovala #FreePeriods kada je imala 17 godina, organizirala je prosvjed ispred Downing Streeta u kojem je 2000 ljudi bilo obučeno u crveno, tražeći od vlade da poduzme konkretne mjere.


Nakon tog pritiska, britanska vlada je u ožujku 2019. objavila da će financirati besplatne sanitarne proizvode u svim školama i koledžima u Engleskoj.


“Za mene, #FreePeriods je naglasio kako jedna, ljuta tinejdžerka može imati stvaran politički učinak samo kroz aktivizam, kao i iskoristiti moć interneta da se poveže s istomišljenicima i jednako ljutim ljudima”, rekla je Amika.