Suvišni satovi

Norveški otok želi uvesti prvu bezvremensku zonu na svijetu: “Prakticiramo to generacijama”

P. N.

Foto: Wikimedia

Foto: Wikimedia

"Zbog ponoćnog sunca satovi su za naš suvišni. Sve više i više raspravljamo o tome kako nam satovi oduzimaju puno više vremena nego što nam ga daju"Želite li da dugi ljetni dani mogu trajati vječno? Možda bi bilo najbolje da se odselite na otok u sjevernoj Norveškoj.


Sommarøy – što znači “ljetni otok” – želi zamijeniti svoje satove za cvjetne vijence i proglasiti se prvom bezvremenskom zonom na svijetu.


U ljetnim mjesecima sunce na otoku ne zalazi gotovo 70 dana, a Sommaroy je pokrenuo kampanju za koju se mještani nadaju da će uspjeti te da će otok tako postati prva bezvremenska zona na zemlji, prenosi CNN.
“Uvijek postoji dnevno svjetlo, a mi se ponašamo u skladu s tim”, kaže otočanin Kjell Ove Hveding. “Usred noći, ono što bi netko nazvao dva ujutro, možete uočiti djecu kako igraju nogomet, ljudi boje svoje kuće ili kose travnjake a tinejdžeri idu na kupanje”, dodao je.


“Za mnoge od nas, to bi jednostavno značilo formaliziranje nečega što smo prakticirali generacijama”, objašnjava Hveding inicijativu.


Otočani se nadaju da bi uvođenjem bezvremenske zone radno vrijeme na poslu i u školama bilo fleksibilnije. Ribarstvo i turizam glavna su industrija na ovom otoku s populacijom od nešto više od 300 ljudi.


Kada posjetitelji prijeđu most do otoka s kopna, nisu dočekani s lokotima kao na sličnim mostovima širom svijeta – most je prekriven satovima.


“Zbog ponoćnog sunca satovi su za naš suvišni. Sve više i više raspravljamo o tome kako nam satovi oduzimaju puno više vremena nego što nam ga daju”, dodaje Hveding


Hoće li otočani uspjeti u svojim naporima? Peticija je potpisana i predana parlamentu. Uostalom, pokazat će – vrijeme.