Opasna navika

Ni u ludilu ne ostavljajte djecu ili ljubimce u autu, čak ni u hladu: Evo koliko brzo se auti zagrijavaju po ljeti

Hina

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Tjelesna temperatura dvogodišnjaka ostavljenog u automobilu može narasti do 40 stupnjeva Celzija nakon samo sat vremenaSvake godine zabilježi se nekoliko slučajeva djece ili kućnih ljubimaca koji preminu zbog prevelike vrućine u automobilima, a znanstvenici iz Arizone su nakon eksperimenata dokazali kako se opasna temperatura u vozilu može postići već nakon sat vremena prženja na suncu, ali i da opasnost predstavlja parkiranje u hladu.


Tjelesna temperatura dvogodišnjaka ostavljenog u automobilu može narasti do 40 stupnjeva Celzija nakon samo sat vremena, a to može dovesti do toplotnog udara, tvrde znanstvenici s Arizona State Universityja (ASU) koji su proveli ispitivanja na temperaturama između 36 i 41 stupnja kako bi utvrdili koliko se brzo vozila mogu zagrijati.


Za to su koristili šest automobila različitih veličina i boja koje su parkirali i micali sa sunca. Pokazalo se da se manja vozila iznimno brzo zagrijavaju, a nakon sat vremena temperatura iznad 47 stupnjeva zabilježena u svim automobilima.
U hladu je prosječna temperatura bila oko 40 stupnjeva, ali je nakon dva sata bila jednako opasna kao na suncu, pokazuje istraživanje koje je objavljeno u časopisu Temperature.


Znanstvenici su pokazali kako se upravljači automobila na suncu zagriju na temperaturu od 52 stupnja nakon sat vremena, a kontrolne ploče do 69 stupnjeva.


Istraživanje je pokazalo da čak »i parkiranje vozila u sjeni može biti smrtonosno za malo dijete«, rekla je Nancy Selover, klimatologinja s ASU-a.


Disanje u automobilu stvara dodatni efekt zbog veće vlažnosti u zraku, zbog čega se teže rashladiti znojenjem, dodala je Selover.


Koautorica istraživanja Jennifer Vanos naglasila je kako ljudi mogu stradati i na temperaturama ispod 40 stupnjeva, istaknuvši kako neke žrtve toplotnog udara mogu imati trajne posljedice po mozak i druge organe.