Neobičan zahvat

NEVJEROJATNI ZAHVAT Poznati glazbenik je tijekom operacije tumora na mozgu cijelo vrijeme – svirao gitaru

P. N.

Izvor: Pixabay

Izvor: Pixabay

U obalnom gradu Durban i bolnici Albert Luthuli, jazz glazbenik je svirajući gitaru izdržao operaciju na mozgu i trenutno se uspješno oporavlja.Gitarist Musa Manzini bio je budan za vrijeme čitave operacije koja je trajala šest sati. Na taj način su se mogli sačuvati i vratiti pokreti njegovih prstiju. Odluka je donosena uzimajući u obzir njegovu glazbenu karijeru.


BBC je objavio sliku iz njegovog privatnog videa, gdje se može primijetiti da za vrijeme čitave operacije nježno svira gitaru na operacijskom stolu. Izjavio je da je tumor na mozgu kojeg je imao, povezan sa neurološkim stanjem koje ga prati od 2006. godine.


Doktor Enickel, na čelu tima specijaliziranih neurokirurga, izjavio je da su na ovaj način „mogli testirati dijelove mozga prije nego je tumor izvađen. Načinom na koji je izvedena operacija, minimalizirala se šteta na mozgu.„


Jedna od potencijalnih šteta je gubitak funkcije u korteksu koji kontrolira dobrovoljne pokrete. Glazbenik Manzini je izjavio da je zahvalan za tretman i da jedva čeka ponovno osvojiti pozornicu, prenosi BBC.