#TRASHTAG CHALLENGE

Nevjerojatna priča iza fotografije koja je pokrenula ljude da očiste planetu od smeća

P. N.

Foto Facebook

Foto Facebook

Jedan od najnovijih pokreta koji je postao viralan bio je #Trashtag Challenge, koji je potaknuo ljude diljem svijeta da izađu i pokupe smeće, fotografirajući komad zemlje prije i poslije čišćenja.Ponekad čujemo pozitivnu priču koja pokreće iz svih pravih razloga – ona koja ne samo da vraća našu vjeru u čovječanstvo, već nas i inspirira da i mi budemo bolji ljudi.


Jedan od najnovijih pokreta koji je postao viralan bio je #Trashtag Challenge, koji je potaknuo ljude diljem svijeta da izađu i pokupe smeće, fotografirajući komad zemlje prije i poslije čišćenja.


Pokretač pokreta je Steven Reinhold, koji je došao na ideju još 2015. godine kada se s prijateljima putovao SAD-om.
“Dok sam putovao zemljom, skupljao smeće u raznim nacionalnim parkovima, rođena je ideja za #Trashtag! Zaključio sam to putovanje na izložbi Outdoor Retailer gdje sam iznio ideju jednom od svojih sponzora, UCO Gear-u. Oni su mi pomogli da projekt sprovedem u djelo”, kazao je Steven za LAD Bible.


Međutim, tu je još jedna osoba koja je odigrala važan dio u pokretu, čovjek koji mu je pomogao da projekt postane viralan – 53-godišnji Byron Román.


“Vidio sam fotografiju na postu prijatelja. Tada nisam znao tko je mladić, ali sam se osjećao nadahnutim da ga podijelim.”, rekao je Román, službenik za hipotekarne kredite iz Phoenixa u Arizoni.


Reinhold je objasnio da je pokret u prvih nekoliko godina svog života doživio ‘stabilan i impresivan’  rast, ali je u ožujku Byronovo dijeljenje označilo preokret.


“Na sretan dan za planet, čovjek po imenu Byron Román je ponovno objavio napor čišćenja koji je vidio i označio ga #Trashtag challenge˝, kazao je Reinhold za LAD Bible.“Byronov post je bila fotografija zgodnog mladića iz Alžira po imenu Drici, koji je objavio strahoviti napor čišćenja. Njegov je post kasnije podijelio turistički partner u Gvatemali, gdje je Byron vidio taj post i povezao ga s #Trashtag. Sada dobivamo tisuće postova dnevno i vidio sam #Trashtag priče iz naizgled svakog dijela na planeti! To pokazuje ljepotu interneta i kako nas sve povezuje”, dodaje Reinhold.


“To mi daje nadu za budućnost”, rekao je.


Međutim, on želi podsjetiti ljude da je #Trashtag koncept mnogo više od skupljanja komadića smeća.


“Biti dio pokreta #Trashtag obvezuje se koristiti svoj glas kako biste pomogli planetu i shvatili da smo svi povezani”, nastavio je.


“Ako razmišljate o tome da se uključite, u potpunosti trebate! Pobrinite se da vaša poruka bude osobna i da pomognete potaknuti druge da se pridruže #Trashtag projektu!”


“Prestani govoriti: Ja sam samo jedna osoba, što mogu učiniti? Možete učiniti mnogo. Čak i ako učinite malo, to je više nego ništa”, zaključio je Roman, čovjek čiji je post na Facebooku pokrenuo globalni pokret.


I zapamtite, to je od nekoga čiji je pojedinačni post na Facebooku potaknuo globalni pokret.