Urologija

Nevjerojatan medicinski slučaj: Muškarac u penisu godinama imao pincetu poprilične dužine

P. N.

FOTO/Wikimedia Commons

FOTO/Wikimedia Commons

Doktori su mu predložili psihijatrijsku procjenu koju je odbio.Kada je muškarac (22) stigao u kliniku u Saudijskoj Arabiji, nije imao niti jedan simptom da nešto nije u redu. To je vrlo iznenađujuće jer ga je mučio problem za koji se može pretpostaviti da je iznimno bolan.


Slučaj u medicinskoj literaturi zabilježen tek dva puta


U nevjerojatnom medicinskom slučaju objavljenom u izvješću Urology Case Reports, doktori su ispričali priču o pacijentu koji se pojavio s pincetom dugačkom osam centimetara koja mu je bila zaglavljena u mokraćnoj cijevi. Muškarac je pincetu sam unio u mokraćnu cijev i to četiri godine prije nego li je posjetio kliniku. 


Iako nije dat razlog zbog kojeg je pacijent to učinio, doktori su zabilježili da “strana tijela najčešće u mokraćnu cijev stavljaju psihijatrijski, alkoholizirani, zbunjeni ili seksualno znatiželjni pacijenti”. 
Iako doktori često vide ekstremne situacije stranih objekata kod pacijenata, ovaj je slučaj rijedak. Istraživači u izvješću spominju da je ovo tek drugi put da je u medicinskoj literaturi zabilježen metalni objekt poput ovoga u spolnom organu.


Doktori objašnjavaju da dokumentirane vrste stranih objekata koje ljudi sami unesu u mokraćnu cijev “prkosi mašti” pa su tako zabilježeni slučajevi umetanja udica, žica, telefonskih kabela, drvenih štapića pa čak i dijelova ribe. 


Tehnika vanjskog pritiska


Postavlja se pitanje u vezi načina izvlačenja ovih objekata koji su umetnuti poprilično duboko u mokraćnoj cijevi. Doktori koji su radili na slučaju s početka teksta, imali su jednu vrstu pristupa. 


Kada su fizički pregledali pacijenta (koji je rekao da nije imao nikakvih uroloških simptoma te da je mogao normalno urinirati) mogli su osjetiti “dugačko strano tijelo koje se provlačilo od sredine penisa pa sve do iza penoskrotalnog djela”. Dodatne rendgenske snimke potvrdile su da je riječ o pinceti. 


Pacijent je primio anesteziju, a doktori su u mokraćnu cijev umetnuli cistoskop  i otkrili da se zatvoreni dio pincete umetnuo duboko u mokraćnoj cijevi, a otvoreni dio se protezao od vrha penisa i bio je dugačak oko sedam centimetara. 


Koristeći metodu “stiska” koju nazivaju “tehnikom vanjskog pritiska”, doktori su otvoreni dio pincete držali u zatvorenom položaju, dok je odvojeni dio umetnutih endoskopskih škara uspio ukloniti objekt. Tako su izbjegli potrebu za otvorenom operacijom uklanjanja objekta.


Osjećaj srama


“Otvorene metalne škare predstavljaju više tehničkih poteškoća tijekom endoskopskog uklanjanja. To je zbog toga što je objekt oštar, što može ozlijediti mokraćnu cijev tijekom uklanjanja. To smo uspjeli izbjeći korištenjem tehnike vanjskog pritiska i vještom endoskopskom manipulacijom kojom smo uhvatili pincetu zatvorenih krajeva”, objašnjavaju doktori. 


Nakon zahvata, muškarac je normalno urinirao i otišao je kući. Doktori su mu predložili psihijatrijsku procjenu koju je odbio. Doktori nagađaju da je muškarac četiri godine imao trpio strani objekt u djelu jer nije želio podijeliti nezgodu s liječnicima. 


“Najčešći uzroci zbog kojih muškarci sami umeću strana tijela u mokraćnu cijev su autoerotska i seksualno zadovoljstvo, posebno tijekom masturbacije. U većini slučajeva, pacijenti se osjećaju posramljeno i imaju grižnju savjesti pa često ne traže medicinsku pomoć”, zaključili su doktori u izvješću.