Putnik s juga

Neobičan gost u Rijeci: roda predahnula na reflektorima Orijentovog stadiona na Krimeji

Marinko Glavan

Ove ptice tijekom putovanja slijeću da bi se odmorile, no neuobičajeno je da slete u primorskim gradovima, kazao je dr. Goran Sušić, dodavši kako se roda sigurno neće gnijezditi u RijeciRIJEKA Je li netko od Orijentovih nogometaša postao tata ili je roda na reflektore stadiona na Krimeji  u subotu poslijepodne sletjela tek da nakratko sklopi umorna krila nakon tisuća kilometara leta iz Afrike teško je bilo odgonetnuti, ali neuobičajen je prizor u svakom slučaju razveselio brojne prolaznike. 


    Mnogi su se zapitali je li možda riječ o slavnom rodanu Klepetanu, koji se već puno desetljeće svakog proljeća vjerno vraća svojoj životnoj partnerici, rodi imena Malena, koja ga cijelu zimu strpljivo čeka u Brodskoj Varoši, nemoćna da mu se pridruži u epskom putovanju do juga Afrike i natrag zbog ozljede koju su joj davno nanijeli nesavjesni lovci. Je li to bio baš on i hoće li najpoznatija hrvatska priča o ptičjoj ljubavi i ove godine završiti happy end-om, također je bilo nemoguće odgovoriti, ali smo objašnjenje mogućih uzroka nesvakidašnje pojave rode u Rijeci potražili od poznatog ornitologa dr. Gorana Sušića, koji kaže kako ove velike ptice tijekom putovanja redovito slijeću da bi se odmorile i nahranile. 


    – Neuobičajeno je da slete u primorskim gradovima, ali s obzirom da dolaze s krajnjeg juga Afrike normalno je da su prisiljene povremeno sletjeti. Ponekad slijeću na otoke, čak i na brodove u plovidbi na otvorenom moru. Ne čudi, međutim, da je izabrala baš nogometno igralište jer rode uglavnom tijekom putovanja slijeću na livade u potrazi za žabama, gušterima, miševima i drugim plijenom, kazao je Sušić, dodavši kako se roda sigurno neće gnijezditi u Rijeci, budući da se u Hrvatskoj ove ptice gnijezde samo u područjima sjeverno od Karlovca.