Novo istraživanje

Ne volite svoj posao i on vam stvara stres? Flertanje s kolegama može vam pomoći

P. N.

Foto iStock

Foto iStock

Istraživači su u ovome slučaju ispitali odgovore pojedinaca na dobronamjerni flert u koji se ubrajaju seksualne anegdote, šale, sugestivni pogledi i komplimenti temeljeni na fizičkom izgleduProvodite velik dio dana na poslu koji vam donosi puno stresa? Znanstvenici sa Sveučilišta Washington možda imaju rješenje za vas. Naime, prema njihovim istraživanjima, flertanje na poslu najbolji je način kako možete smanjiti stres na poslu i tako podići svoje samopouzdanje, prenosi VT. 


Na Sveučilištu su primijetili kako osobe koje na poslu s nekime flertuju imaju bolje mišljenje o sebi, zbog čega su zaključili kako bi tvrtke trebale preispitati nultu stopu tolerancije prema seksualnom kontaktu među kolegama. 


Na primjer, Netflix je navodno postavio granicu od pet sekundi uzastopnog gledanja u kolege, dok je NBC zabranio da se kolege zajedno voze u taksijima, a zabranjen im je i platonski odnos te grljenje.
Istraživači u SAD-u se s time ne bi složili, oni smatraju da šale i podvale među kolegama samo mogu doprinijeti i stvoriti pozitivno iskustvo na radnom mjestu. 


– Lagano flertanje na poslu je dokazano kao prilično benigno, čak i kada se sudionicima nije svidjelo to ponašanje jer još uvijek nije doseglo prag seksualnog uznemiravanja, niti je proizvelo višu razinu stresa – izjavila je prof. Leah Sheppard, autorica istraživanja Sveučilišta Washington. 


Istraživači su u ovome slučaju ispitali odgovore pojedinaca na dobronamjerni flert u koji se ubrajaju seksualne anegdote, šale, sugestivni pogledi i komplimenti temeljeni na fizičkom izgledu, a sudionici istraživanja bili su zaposleni u SAD-u, Kanadi i na Filipinima. 


I dok su rezultati pokazali kako je većina bila neutralna kada je riječ o seksualnim anegdotama, isti su bili itekako pozitivni o flertu na poslu.