Oprezno s količinom soli

Ne možete se riješiti trbuha? Smanjite unos ove namirnice i vidjet ćete rezultate

Mija Dropuljić

FOTO/NeedPix

FOTO/NeedPix

Istraživanje je povezalo masne naslage na trbuhu i prekomjeran unosa natrija u organizam. Redovito vježbate i pazite na zdravu prehranu, no nikako se ne možete riješiti takozvanih “šlaufa” na trbuhu? Koliko god kilogrami padali, trbuh je i dalje izražen? Vjerojatno radite jednu krucijalnu grešku, a to je da ne pazite na količinu soli koju redovito unosite u svoj organizam. Zbog čega sol ima negativan utjecaj na trbuh te kako uspješno smanjiti unos istog, donosimo u nastavku. 


Prosječan čovjek bi dnevno trebao unositi oko 1,4 grama soli, no brojne su studije pokazale da se toga, nažalost, rijetko kada pridržavamo. Naime, sol sadrži natrij koji je zaslužan za to da naše tijelo zadržava vodu, posebice na području trbuha. Uz to prekomjerna konzumacija soli usporava metabolizam i sagorijevanje masti. Sol negativno utječe i na krvni tlak.


Istraživanje provedeno na Sveučilištu “Queen Mary” pokazalo je poveznicu između masnih naslaga na trbuhu i prekomjernog unosa natrija u organizam. Rezultati istraživanje su pokazali kako svaki dodatni prekomjerno gram soli vjerojatno povećava masne naslage na trbuhu za čak 25 posto. Njemački Elle također prenosi da je isto istraživanje pokazalo kako sol negativno utječe na metabolizam, odnosno usporava ga.


Kako smanjiti unos soli?
Brojne gotove namirnice u sebi sadržavaju veliku količinu soli, stoga provjerite njihov sastav. Primjerice, čips na 100 grama sadrži 1,3 grama soli, a gotova pizza sa salamom čak 5.2 grama. 


U redovitom kuhanju smanjit ćete količinu soli tako da pojačate količinu papra. On pak ima pozitivne učinke na naš organizam, primjerice potiče metabolizam, pomaže pri reguliranju apetita i dobro djeluje na imunološki sustav.


Također, pri pripremi jela preferirajte korištenje drugih začina, poput peršina, bosiljka, ružmarina, kima i drugih začina s kojima ćete pojačati okus hrane.


Sol često koristimo prilikom pripreme raznoraznih salata. Pokušajte postepeno smanjivati sol, a koristiti više soka od limuna, octa ili aceta balsamica – oni savršeno idu u salate, a nemaju u svom sastavu natrij.