Onečišćenje mora

Nakon tri desetljeća riješen misterij ”Garfieldovih telefona” koje je more stalno izbacivalo na obalu Bretanje

P. N.

Izvor: Claire Simonin/Facebook

Izvor: Claire Simonin/FacebookVeć tri desetljeća ´Garfieldovi telefoni´ na obali Atlantika misterij je kojeg su lokalni mještani dosad bezuspješno pokušavali rasvijetliti.


Svijetlo narančaste plastične telefone u obliku mačka iz crtanog filma ´Garfield´ more je stalno izbacivalo na stjenovitu obalu Atlantika u Bretanji u zapadnoj Francuskoj.


Tijekom godina, mještani su sakupili stotine komada mobitela, ali nitko nije znao odakle su došli.
Prošlog tjedna, volonteri koji su čistili plaže riješili su slagalicu — izvor Garfieldovih telefona bio je dugo izgubljeni brodski kontejner, smješten u stjenovitoj morskoj špilji, piše New York Times.


“Ovaj otpad je star više od 30 godina, a mi još uvijek pronalazimo komadiće”, rekao je Fabien Boileau, direktor prirodnog parka Iroise Marine.


Uznemirujuća dugovječnost ovih plastičnih komada, od kojih neki izgledaju praktički novi, učinili su Garfieldove telefone lokalnim simbolom onečišćenja mora. Tajna telefona je dobila nacionalnu važnost nakon što su novinari FranceInfo izvijestili o slučaju.


Oko 148 milijuna brodskih kontejnera prevozi se morem svake godine, prema podacima Međunarodne pomorske organizacije.


Između 2008. i 2016. godine brodarske su tvrtke godišnje izgubile u prosjeku više od 1.500 kontejnera, većinom tijekom nesreća poput prevrtanja, nasukavanja ili plovidbe u teškim uvjetima, prema istraživanju Svjetskog vijeća za pomorstvo.


Samo u jednoj nesreći 2014. godine izgubljeno je više od 500 kontejnera s broda tvrtke Maersk u oluji u Biskajskom zaljevu.


Ovisno o tome što je u njima, izgubljeni kontejneri mogu imati dugotrajne učinke na morski život i obalne zajednice. Većina kontejnera izgubljenih u nesreći iz Maerska 2014. bila je prazna, a nijedna nije sadržavala opasan materijal, navodi tvrtka.


Pravila o izvješćivanju i postupanju s izgubljenim kontejnerima variraju globalno. Kao dio akcijskog plana o morskom otpadu, Međunarodna pomorska organizacija planira u svibnju raspravljati o standardnim postupcima za prijavu izgubljenih kontejnera i rješavanju odgovornosti za plastične potrošačke proizvode izgubljene na moru.


Volonteri u Bretanji pronašli su izvor Garfieldovih telefona nakon što im je lokalni čovjek rekao o velikoj oluji početkom 1980-ih. Prošli su se tjedan usudili uploviti u morsku špilju, obično nedostupnu zbog plime, gdje su pronašli metal iz kontejnera i telefonske dijelove u obliku Garfielda, koji još uvijek sadrže potencijalno opasne elektroničke komponente.


Telefoni je proizveo Tyco, reklamirani su 1980-ih kao “pravi telefoni za pravu zabavu”, a još uvijek se prodaju na aukcijama i buvljacima. 


˝Iza zabavnog karaktera Garfielda nalazi se plastično zagađenje koje se ne raspada u oceanu i s kojim ćemo se suočavati godinama”, rekao je Claire Simonin-Le Meur, lokalni volonter.