Prepirka oko vlakova

Nakon kontroverzne izjave o zidu, Thunberg se požalila na vlak: Nije dugo čekala odgovor kompanije

P. N.

FOTO/Wikipedia

FOTO/Wikipedia

Thunberg je brzo objasnila svoju poziciju i pokušala umiriti potencijalnu svađu.Aktivistica Greta Thunberg je postala djelom neobične prepirke s njemačkom kompanijom za vlakove. Prepirka se dogodila nakon što je Thunberg na svom Twitter profilu objavila fotku kako sjedi na podu vlaka uz prtljagu, prenosi LADBible.


“Putovanje pretrpanim vlakom kroz Njemačku. Napokon sam na putu kući!”, napisala je mlada Šveđanka. 


Njezina se objava nije baš svidjela njemačkoj kompaniji “Deutsche Bahn” (DB) koja upravlja uslugom. Poslali su joj žustar odgovor u kojem piše: “Draga Greta, hvala što podupireš nas radnike sa željeznica u borbi protiv klimatskih promjena. Drago nam je što si bila u našem ICE 74 ove subote. Sa stopostotnom zelenom električnom energijom. Bilo bi još ljepše da si napisala i kako smo se prijateljski i sposobno ponijeli kada ti je naš tim dao mjesto u prvom razredu”.
Thunberg je brzo objasnila svoju poziciju i pokušala umiriti potencijalnu svađu. Odgovorila je: “Naš vlak iz Basela je povučen iz prometa. Zato smo sjedili na podu u dva različita vlaka. Nakon Göttingena sam dobila sjedalo. Ovo naravno nije problem, niti sam rekla da je. Pretrpani vlakovi su odličan znak jer znače da je velika potražnja za putovanjem vlakovima.”“Sve vođe pred zid”


DB je odmah poslao objavu za medije u kojoj potvrđuju da su Thunberg i njezini pratitelji na putovanju “sjedili u prvom razredu od Frankfurta nadalje”. VT napominje da bi Thunberg kao putnica prvog razreda, uživala u dodatnom prostoru za noge, besplatnom Wi-Fi-iju, novinama i besplatnim pićem i hranom dobrodošlice.


Neobičan se incident dogodio tek nekoliko sati nakon što je Thunberg održala kontroverzan govor. Na klimatskom je prosvjedu u Torinu kazala da bi “sve vođe stavila pred zid” ako nastave ignorirati svoje odgovornosti za klimu, prenosi LADBible.


Nakon govora se ispričala zbog pogrešne fraze, kazavši da je koristila uobičajeni švedski izraz koji se možda “izgubio u prijevodu” te samim time dobio i drugačije značenje.


“Jučer sam rekla da moramo držati odgovornima naše vođe i nažalost sam rekla – staviti ih pred zid. To je ‘swenglish’ – ‘att ställa någon mot väggen’ što znači držati nekoga odgovornim. To se dogodi kada improvizirate govore na drugom jeziku. Ali naravno, ispričavam se ako je itko pogrešno shvatio. Ne mogu dovoljno iskazati da sam ja, kao i čitav školski štrajkaški pokret, protiv bilo kojeg oblika nasilja. To se podrazumijeva, ali reći ću svejedno”, zaključila je Thunberg.