Žena, majka, policajka

Nakon hrabre akcije ispred škole, policajka izglasana u kongres: “Nisam znala hoće li upucati djecu…”

P. N.

FOTO/YouTube Screenshot, Inside Edition

FOTO/YouTube Screenshot, Inside Edition

Sastre je u izbornu kampanju uključila i snimku na kojoj se vidi da je upucala MoreiraBrazil – Katia da Silva Sastre (42) je policajka i majka dviju djevojčica koja je kćeri pratila u školu. Na naslovnicama svjetskih medija je završila nakon što je upucala naoružanog napadača ispred spomenute škole. Sigurnosne kamere su uhvatile nevjerojatan trenutak kada je da Silva Sastre stala oči u oči pred kriminalca Eliveltona Nevesa Moreiru (21) u Sao Paulu, u svibnju ove godine, prenosi LADBible.


Moreira se približavao grupi djece i njihovim roditeljima dok je u ruci držao pištolj. Sastre je izvukla svoj pištolj i tri puta pucala u muškarca, pogodivši ga u nogu i prsa. Muškarac je kasnije preminuo u bolnici, a Sastre je dočekana kao heroj zbog svoje reakcije. 


Nakon incidenta u svibnju, policajka se odlučila kandidirati za kongres i u tome je uspjela. Sedma je na ljestvici najpopularnijih kandidata od njih ukupno sedamdeset koji su bili u igri za Sao Paulo.
U pomalo kontroverznom koraku, Sastre je u izbornu kampanju uključila i snimku na kojoj se vidi da je upucala Moreira. U videu, glasačima poručuje: “Upucala sam i upucala bih opet. Uvijek ću imati isti stav prema borbi protiv kriminala. Imam hrabrosti.”


Političke stranke opozicije su pokušale ukloniti snimku, ali sud je donio odluku u korist Sastre. U svibnju je policajka, govoreći o incidentu, izjavila: “Nisam znala hoće li upucati djecu ili majke ili zaštitara na ulaznim vratima od škole. Razmišljala sam samo o zaštiti majki, djece, svom životu i životu svojih kćeri. Morala sam brzo razmišljati da bih zaustavila njegovu agresivnost i zaustaviti ga prije nego li nekome naudi.”


Njezin je suprug, poručnik vojne policije, André Alves, dodao: “Pištolj osumnjičenika je opalio jednom, ali nije poznato je li se to dogodilo prije ili nakon što je Katia pucala. Prvi se metak odbio i izgubio. U drugom pokušaju, pištolj se zaključao. Srećom, bila je brža od njega jer, kada je kriminalcu protivnik policajac, on gađa da ubije”.