"Bez šećera"

Najnovija studija demantira niskokalorična pića bez šećera: Tvrde da se zbog njih ljudi debljaju

Portal Novilist.hr

FOTO/Flickr

FOTO/Flickr

Nalazi ove studije upućuju na to da izgleda nema značajne koristi od ispijanja bezalkoholnih pića te da i obična i dijetalna bezalkoholna pića negativno utječu na naš ukupni unos šećera i kalorija. Dijetna bezalkoholna pića se promoviraju kao niskokalorična zamjena za tradicionalna bezalkoholna pića, koja sadrže čak devet žličica šećera po čaši. Za dijetne se verzije tvrd da nude zadovoljstvo slatkim gaziranim pićem, bez šećera i kalorija.


Istraživanje koje je završilo Sveučilište George Washington uništilo je ideju da su bezalkoholna pića dijeta rješenje za kontrolu kalorija, prenosi australski portal News.


Istraživanje je otkrilo da oni koji redovito piju dijetnu Coca-Colu i druge dijetne napitke kao dio svoje svakodnevne prehrane, dnevno u prosjeku unesu 200 dodatnih kalorija.
Rezultati se temelje na podacima o prehrani za više od 7000 djece i tinejdžera u SAD-u. Otkriveno je da djeca koja redovito konzumiraju bezalkoholna pića konzumiraju prosječno 196 dodatnih kalorija dnevno, dok su oni koji su konzumirali redovito bezalkoholno piće konzumirali prosječno 312 kalorija dnevno.


To se usporedilo s onima koji su konzumirali vodu kao svoj svakodnevni izbor. Iako istraživanje nije posebno povezano s povećanjem tjelesne težine, istraživači primjećuju da su, oni koji su konzumirali dijetalna bezalkoholna pića, konzumirali i više dodanih šećera u prehrani.


To bi zauzvrat moglo predvidjeti viši unos šećera i dugoročnu dobivanje na težini, prenosi News. 


Jedna od snažnih prodajnih točaka dijetalnih pića je njihov nizak ili nulti sadržaj šećera i kalorija. Nalazi ove studije upućuju na to da izgleda nema značajne koristi od ispijanja bezalkoholnih pića te da i obična i dijetalna bezalkoholna pića negativno utječu na naš ukupni unos šećera i kalorija.


Također se dokazuje da konzumiranje slatkih pića – bilo da sadrže stvarni šećer ili zaslađivač koji povećava želju za slatkom hranom – potiče potrošnju dodatnih šećera i kalorija. Mnoge popularne marke dijetnih napitaka i dalje koriste umjetni zaslađivač aspartam (951) kao svoj primarni zaslađivač. Do 200 puta slađi od samog šećera, pretpostavlja se da je upravo on glavni razlog što mozak i dalje iskazuje žudnju za konzumacijom više slatkih namirnica.


Iako povremena konzumacija ovakvih pića neće dugoročno naštetiti organizmu, problem je u tome što se za mnoge ta potrošnja vremenom povećava. Prije nego što uopće shvatite – svakodnevno pijete veće količine dijetnih napitaka.


Ono što je najvažnije, studija pokazuje da se ne radi samo o bezalkoholnim pićima, već o utjecaju koji oni imaju na našu ukupnu potrošnju hrane. Iz nekog razloga, pijenje dijetnih napitaka vodi nas do toga da jedemo više šećera i više kalorija, što je potpuno suprotan razlog od onog zašto mnogi uopće odabiru takva pića.