Omiljeni ljubimci

Najnovija istraživanja pronašla zanimljivu vezu između mačaka i njihovih vlasnika: “Ljubimci nasljeđuju naše osobine!”

Portal Novilist.hr

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

U slučaju da primijetite da vaša mačka ima problema s težinom ili osjetite neke psihičke promjene na njoj, možda se krivac upravo vi.Mačke definitivno spadaju u skupinu omiljenih i čestih kućnih ljubimaca. Upravo zbog bliskosti između njih i vlasnika, znanstvenici su proveli zanimljivo istraživanje.  Izgleda da smo konačno stigli do znanstvene potvrde da nas naši ljubimci razumiju. Istraživanje nastalo u suradnji Sveučilišta Nottingham Trent i Lincoln, pronašlo je vezu između osobina vlasnika mačaka i ponašanja njihovih ljubimaca, prenosi Telegraph. 


Rezultati istraživanja kažu da se osobnost vlasnika može prenijeti na mačke, baš kao što se prenosi s roditelja na dijete. Istraživanje je obuhvatilo više od 3000 vlasnika mačaka u Velikoj Britaniji. Vlasnici su putem anketa odgovarali na pitanja o vlastitoj osobnosti, ali i o životnim navikama i ponašanju svojih mačaka. Ispostavilo se da vlasnici koji imaju problema s anksioznosti, strahom, depresijom i osjećajem usamljenosti, većinom imaju za ljubimce mačke s bihevioralnim problemima, javlja Telegraph.


Takve mačke su sklonije debljanju i vrlo vjerojatno imaju određenu medicinsku dijagnozu. Ponašanje im je agresivnije, a često su i vrlo plašljive. S druge strane, vlasnici koji su mentalno stablini, češće za ljubimce imaju sretnije i mirnije mačke. “Mnogi vlasnici smatraju svoje ljubimce članom obitelji zbog čega s njima stvaraju bliske socijalne veze”, izjavila je doktorica Lauren Finka sa Sveučilišta Nottingham za Telegraph. “Upravo zato je moguće da na ljubimce utječe način na koji smo s njima u interakciji, što je usko povezano s našom osobnosti. Potrebno je dodatno istraživanje da se utvrdi priroda ove veze i sazna direktan utjecaj karakteristika vlasnika na ponašanje njihovih mačaka”, dodaje doktorica Finka. 
Prijašnje su studije dokazala utjecaj ponašanja vlasnika na raspoloženje njihovih ljubimaca. Slično se povezuje i s načinom na koji djeca reagiraju na ponašanje roditelja. “Sve više i više učimo o tome da je dobrobit ljubimaca vođena prirodom vlasnika, a ne isključivo zbog njihovih osobnih odluka i ponašanja”, rekao je profesor Mark Farnworth sa Sveučilišta Nottingham Trent, a prenosi Telegraph.