Skandal

Na stepenicama trgovačkog centra u Ukrajini ostavljena ogromna – svastika

P. N.

Izvor: Twitter/Eduard Dolinsky

Izvor: Twitter/Eduard DolinskyTrgovački centar u Ukrajini koji se nalazi na ulici nazvanoj prema čovjeku koji je surađivao s nacistima sada je “ukrasio” stubište s ogromnom svastikom.


Fotografije i snimke iz trgovačkog centra Horodok na kijevskoj aveniji Bandera pojavile su se u ponedjeljak na Facebooku i Twitteru.


Snimka prikazuje kupce kako se penju i spuštaju pokretnim stepenicama, dok je središnji prolaz sa stepenicama ukrašen svastikom u bijelom rombu okruženom crvenom bojom, slično zastavi nacističke Njemačke.

Ulica u kojoj se nalazi trgovački centar nazvana je po kontroverznom Stepanu Banderi, jednom od vođa ukrajinskog nacionalnog pokreta, surađivao je s nacistima, od kojih je bio i zarobljen od 1942. do 1944. godine.


Ulica se nekad zvala Moskovska avenija. Ime je dobila po Banderi 2016. godine, unatoč prosvjedima nekih vođa židovske zajednice i ukrajinskih Poljaka, čija je zajednica također pretrpjela ratne zločine Banderinih trupa.


Prema riječima Eduarda Dolinskog, ravnatelja ukrajinskog židovskog odbora, video je snimio kupac u subotu navečer, nekoliko sati prije nego što je nekoliko stotina nacionalista, predstavnika nacionalističke organizacije ˝Sokil˝, prošlo kroz Kijev noseći baklje, prenosi The Times of Israel.Prije manje od tjedan dana, spomen-zid na židovskom groblju u Kolomiyi je vandaliziran antisemitskim grafitima.Tijekom Drugog svjetskog rata u Babynom Jaru, klancu na području Kijeva, izvršen je 1941. godine masakr pripadnika SS-a nad židovskim narodom. Masovno ubojstvo zbilo se 29. i 30. rujna 1941. godine te je živote izgubilo više od 33.000 Židova.