Misteriozna mačka

Na Korzici pronašli novu vrstu mačke: Njezin dolazak na otok ostaje misterij

Portal Novilist.hr

FOTO/YouTube Screenshot, AFP news agency

FOTO/YouTube Screenshot, AFP news agency

No, unatoč svemu što su do sada naučili o mačkama još uvijek postoji misterija koja okružuje mačje - kako je uopće stigla na otok.„Križanac“ lisice i mačke izgleda kao malo veća domaća mačka, ali je sada dobila znanstveno priznanje kao vlastita nova vrsta.


Postoji navodno samo šesnaest mačaka na otoku, tako da ih sada stručnjaci za divlje životinje pokušavaju učiniti zaštićenom vrstom.


Mačke su od glave do repa dugačke oko 90 centimetara i izvana nalikuju običnoj divljoj mački – ali imaju šire uši, kraće brkove i ‘visoko razvijene pseće zube’, prenosi Ladbible.
Ove mačke imaju prugaste prednje noge i repove, tamne stražnje noge i crvenkasti želudac. Imaju i gusto krzno koje djeluje kao prirodno odvraćanje od buha i krpelja.


Glavni ekološki tehničar Nacionalnog ureda za lov i divljač Pierre Bendetti kaže: “Vjerujemo da je to divlja prirodna vrsta koja je bila poznata, ali nije znanstveno identificirana jer je izrazito neprimjetna životinja s noćnim navikama.”, prenosi Ladbible.


Dodaje i da je otkriće mačaka bilo ‘divno’.


Charles-Antone Cecchini, koji radi s Bendettijem u Nacionalnom uredu za lov i divlje životinje, dodaje: “Lisica je dio naše pastirske mitologije. Iz generacije u generaciju, pričali su priče o tome kako su šumske mačke napadale vimena njihovih ovaca i koza”


Nakon nekoliko godina pokušaja službenog pronalaženja jedne od ovih neuhvatljivih mačaka, jedna je “neočekivano uhvaćena” nakon što je zalutala u kokošinjac 2008. godine.


Stručnjaci su zatim počeli istraživati mačke i napravili proboj u 2012. godini uz pomoć DNK testiranja kojim su odredili genetski sastav životinja.


Benedetti, koji je proveo više od desetljeća u istraživanju vrste, kaže: “Gledajući njihov DNK, mogli bismo je reći osim europske divlje mačke slična i afričkoj šumskoj mački, ali točan identitet tek treba utvrditi.“


Nakon postavljanja brojnih kamera i zamki, istraživači su uspjeli uhvatiti još jednu mačku 2016. godine.


No, unatoč svemu što su do sada naučili o mačkama, još uvijek postoji misterija koja okružuje mačje – kako je uopće stigla na otok.


Benedetti smatra da su mačke mogli donijeti poljoprivrednici u 6.500 godini prije Krista, što, ako je istina, znači da mačke imaju svoje korijene na srednjem istoku.


Za sada, mačke su opremljene identifikacijskim čipovima da bi se olakšalo njihovo proučavanje.