Fascinantna Zemlja

Na dobar dio našeg planeta ljudska noga još nije kročila ili bar ne prečesto. Ovo su neka od najljepših netaknutih mjesta

Portal Novilist.hr

FOTO/Flickr, Son Doong pećina

FOTO/Flickr, Son Doong pećina

Ponekad mislimo da je Zemlja kompletno istražena, ali postoji još toliko područja gdje ljudska noga nije kročilaZemlja nas ne prestaje iznenađivati. Svakodnevno nailazimo na nova arheološka otkrića i znanstvene studije zbog kojih shvaćamo da toliko našeg planeta još nije istraženo.


Gledajući neka mjesta na Zemlji, zanimljivo je znati da je primjerice Mars istražen više nego naš planet. Stoga smo iskopali neka područja koja su otkrivena slučajno, neka gdje je zabranjeno šetati i neka gdje ljudska noga jednostavno ne može stupati. 


Sjeverna Patagonija


Patagonija se prostire od Argentine do Čilea, a poznata je po tropskim olujama, neprohodnom terenu, ali i fjordovima.
Zbog „okrutnog“ terena je vrlo teška za posjetu, a sastoji se od prekrasnog krajolika te raznovrsne flore i faune, prenosi portal Espresso.


FOTO/Flickr


FOTO/FlickrPustinja Namib


Ova pustinja pokriva gotovo 80 tisuća četvornih, a prostire se duž Atlantskog oceana obalom Angole, Namibije i Južne Afrike. Ime Namib na nama jeziku znači „prostrano mjesto”, što svojom površinom ova pustinja doista i jest.


Nalazi se visoko na listi neistraženih pustinja na planetu, a pojedini znanstvenici misle da je najstarija na Zemlji. Navodno je stara oko 80 milijuna godina.


FOTO/Flickr


FOTO/FlickrMarijanska brazda


Uzmete li Mount Everest i spustite ga na 9 kilometara ispod površne oceana – morat ćete plivati još barem kilometar da shvatite koliko je Marijanska brazda zapravo duboka.


Nalazi se blizu otoka Guam u Tihom oceanu, a istražena je manje od površine Marsa.


Marijanska brazda mjerena je u nekoliko navrata, a samo se četiri puta zaranjalo na samo dno. Na samom dnu Marijanske brazde temperatura vode je blizu ledišta, a tlak toliki da bi čovjeka doslovce zdrobio.


Nacionalni park Daintree


Smješten u Sjevernom Queenslandu u Australiji, Nacionalni park Daintree slovi za najstariji ekosustav na Zemlji. MSN navodi da je dom tisuća biljnih i životinjskih vrsta, netaknutih od strane ljudi. Vjeruje se da je ova tropska kišna šuma stara oko 110 milijuna godina.


Vrh Gangkhar Puensum


Vrh Gangkhar Puensum visok je 7541 metar i najveći vrh na svijetu je na koji još nikada nije stupila ljudska noga. Smješten je iznad Butana i Kine, a njegovo ime u prijevodu znači „bijeli vrh trojice duhovne braće“. Od 2003. godine je službeno zabranjeno penjanje na njemu, stoga će vjerojatno ostati upamćen kao vrh na kojeg se nitko nikada nije popeo.


FOTO/Flickr


FOTO/FlickrPećina Son Doong


Pećina smještena u Vijetnamu visoka je 61 metar, a kameni blokovi štite ulaz u mrežu podzemnih špilja i tunela. Locirana je u blizini vijetnamske granice s Laosom i smatra se najvećom na svijetu.


Oko tisuću turista godišnje može istražiti dijelove dostupne javnost, ali osam kilometara tunela i mreža od otprilike 150 špilja ostaje neistraženo. Unutar pećine nalaze se rijeka i džungla, a kiše ju čine nedostupnom od rujna do siječnja. Otkrivena je sasvim slučajno 1991., a za javnost je bila otvorena tek 2014. godine.


FOTO/Flickr


FOTO/FlickrPlanina Lico


Vrh planine Lico na sjeveru Mozambika je tek nedavno počeo otkrivati svoje tajne. Uspješno je od ljudi skrivao tropsku kišnu šumu na nadmorskoj visini od 700 metara. Predmet istraživanja bi mogla biti jedinstvena flora, ali postavlja se pitanje je li pametno da znanstvenici naprave javno otkriće, što bi privuklo potencijalno neželjene turiste te uništilo prastari ekosustav. The Verge prenosi da je tropska šuma otkrivena slučajno. Znanstvenik i stručnjak za leptire, Bayliss, koristio je „Google Earth“ te otkrio malenu šumu na planini, prošle godine.

Rub’ al-Khali


Smatra se „najvećim pješčanim morem na svijetu“ i pokriva površinu od 250 tisuća kvadratnih kilometara. Prostire se na području Saudijske Arabije, Omana, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Jemena. Jedini znakovi života na ovom prostoru su poneke ptice, škorpioni i nekoliko kostura pustinjskih sisavaca. Temperatura u sjeni može dosegnuti 40 stupnjeva Celzijusa, što ju čini nenaseljivom. 1930. godine, Bertram Thomas je postao prvi čovjek sa zapada koji je prehodao čitavu pustinju za 59 dana. Velik dio pustinje čovjek nikada nije niti posjetio, prenosi MSN.


FOTO/Wikimedia Commons


FOTO/Wikimedia Commons