Identiteti na prodaju

Na Dark Webu se prodaje gotovo 620 milijuna ukradenih korisničkih računa

P. N.

Izvor: Unsplash

Izvor: UnsplashHakeri su kroz nekoliko posljednjih godina otuđili stotine milijuna korisničkih računa s povjerljivim informacijama na nekima od najposjećenijih web stranica i nude ih na Dark Webu. Otuđeno je 617 milijuna korisničkih računa, a sve ih se može dobiti za svega 20 tisuća američkih dolara, ali u protuvrijednosti bitcoina.


Za taj novac kupac dobiva ime korisničkog računa, e-mail adrese i lozinke. Iako, njih tek treba ˝probiti˝ jer su i dalje kriptirane, odnosno, nepoznate. Cijelu priču je otkrio The Register, a prodavač im je servirao na pladnju sve što ih je zanimalo.


Najviše korisničkih računa otuđeno je s Dubsmasha (162 milijuna), MyFitness Pal (151 milijun) i MyHeritage (92 milijuna). Među njima su i brojne web stranice i aplikacije za upoznavanje ljubavnih partnera I e-trgovine. Kompletna baza podataka postavljena je od strane jednog hakera, a navodno samo jedna osoba stoji iza svih napada, ali o tome nema službene potvrde.
Time se samo potvrđuje da na Dark Webu postoji uistinu sve, kao i da se može dobiti za pristojnu cijenu. Primjerice, kad je slična priča stigla prije nešto više od tri godine, doznalo se da hakeri prodaju tuđe identitete po cijeni od svega jednog dolara, piše ICT Business.