Velika promocija

Muževe mori gubitak moći: Istraživanje pokazalo kada se žene najčešće razvode

P. N.

FOTO/PxFuel

FOTO/PxFuel

Muževi se puno teže prilagođavaju novonastaloj situaciji od ženaPrema istraživanju provedenom od strane Johanne Rickne, profesorice na Sveučilištu u Stockholmu, žene koje su nedavno dobile veliku promociju na poslu imaju veću šansu za razvod braka. Istraživanje je uključivalo muškarce i žene koji rade u privatnom sektoru sa 100 ili više zaposlenika te je pokazalo kako se udane žene 50% više razvode u periodu od tri godine nakon što su dobile bolje radno mjesto nego njihove muške kolege, prenosi BBC.


Znanstvenici su također proučili radnike u javnom sektoru unatrag 30 godina te su otkrili da se 50% češće razvode nakon uspješnih izbora. 


Oni smatraju kako unutar braka dolazi do tenzija i konflikta jer se partneri teško prilagođavaju novonastaloj situaciji i promjeni uloga. Ističu kako takve situacije izazivaju stres, posebice ako muškarac smatra da on treba više zarađivati od žene.
“I dalje se gleda kao na nesvakidašnju pojavu da je muškarac taj koji stoji iza uspješne žene”, objasnila je profesorica Rickne u nedavnom intervjuu za BBC. 


U nastavku je istaknula kako se muževi puno teže prilagođavaju novonastaloj situaciji od žena. Unatoč tomu što se u javnosti sve više priča o ravnopravnosti spolova i dalje je ovo veliki kamen spoticanja brojnih parova.


Viša i odgovornija poslovna pozicija često znači i duže radno vrijeme i češće izbivanje od doma, višu poziciju u društvu te česta poslovna putovanja. Osim toga muževe često mori gubitak moći u ljubavnom odnosu.


Istraživanje je također pokazalo jednu zanimljivu činjenicu. Razvodi se češće događaju među parovima gdje je žena znatno mlađa od muškarca te se vraća na tržište rada nakon porodiljnog. Kod parova čija razlika u godinama nije velika, manja je vjerojatnost razvoda u slučaju ženinog promaknuća.