Promijenite smjer misli

Mrzite svoj posao? Evo savjeta kako preživjeti “grč u želucu” i okrenuti novi list

P. N.

FOTO/Wikimedia Commons

FOTO/Wikimedia Commons

Razmišljanje o tome koliko mrzite svoj trenutni posao ili kompaniju, neće poboljšati situaciju.Probudio vas je alarm, a vama je pozlilo od pomisli na posao koji vas čeka. Niste oduševljeni radnim mjestom, baš se i ne slažete s kolegama, šefovi i voditelji nisu dorasli zadacima, a niste obožavatelj niti same tvrtke i njihove politike. Ako vas konstantno muči bilo što od navedenog, nameće se zaključak da jednostavno ne volite svoj posao.


Od istog trenutno ne možete odustati zbog situacije na tržištu rada, nemogućnosti pronalaska drugog posla ili otplaćujete kredit i sada nije vrijeme za isprobavanje novog posla. Jednostavno rečeno, zaglavili ste na tom poslu i sada svaki dan morate stisnuti zube i odraditi sve što treba. Entrepreneur donosi nekoliko savjeta o tome kako biti uspješan na poslu kojeg ne radite zbog zadovoljstva već puke potrebe i uglavnom ga – mrzite.


Nemojte se fokusirati na ono što ne volite


Razmišljanje o tome koliko mrzite svoj trenutni posao ili kompaniju, neće poboljšati situaciju. Negativnost će samo doprinijeti razlozima zbog kojih mrzite svoj posao, a vaš šef i kolege će primijetiti negativnost koja može utjecati na produktivnost. Umjesto toga, okrenute se bilo kojem aspektu posla koji je pozitivan, čak i ako je riječ samo o plaći. Pogledajte pozitivne stvari vašeg posla, bilo da se radi o jednom kolegi s kojim se slažete, blizini radnog mjesta ili o iskustvu koje ćete steći. Ako ostanete koncentrirani na pozitivne stvari, poboljšat ćete vlastiti performans i smanjiti onaj grč u želucu dok se vozite prema firmi.


Pronađite nove mogućnosti
To što mrzite posao ili firmu ne znači da ne možete imati vlastita ostvarenja. Ako su vam dosadili dnevni zadaci, pokušajte pronaći nove mogućnosti koje će poboljšati vaše vještine i sposobnosti. Preuzmite inicijativu i istražite što možete napraviti bolje prilikom nekog projekta, zadanog roka ili određenog budžeta kojeg imate na raspolaganju. Ako primijetite da se vaš kolega ili kolegica muči s nekim zadatkom, ovo može biti šansa da ostvarite vlastiti doprinos pomaganjem. Možda postoji određeni odjel u firmi gdje želite provesti više vremena upravljajući ili taj odjel može imati koristi od vaših vještina. Samo, pripazite da ne napravite suprotan efekt i ne zatrpate se dodatnim obvezama ili počnete “šefovati” kolegama.


FOTO/Pexels


FOTO/PexelsIspunite realne ciljeve


Kada čovjek mrzi svoj posao, najbolja je odluka ostvariti vlastiti set ciljeva. Tako ćete vlastitom radnom iskustvu dati više svrhe. Ciljevi mogu biti specifični za kompaniju, njezine strateške inicijative, vaše odgovornosti ili vaš osoban i profesionalan razvoj.Nadogradite vještine


Radite na vlastitim poslovnim vještinama i profesionalnom razvoju neovisno o tome da je vaš poslodavac koncentriran na to ostvarenje. Pokušajte upisati neki tečaj online ili upišite dodatnu nastavu. Ako shvatite da ne mrzite samo svoj posao, već i samo zanimanje, onda pomoću znanja sa tečajeva pokušajte raditi “sa strane” ili honorarno u nekoj drugoj industriji. Tečajevi i nastava mogu stvoriti diverziju koja će odvratiti vaše misli od toga koliko mrzite svoj posao. Mogu vam i otvoriti vrata da započnete neki drugačiji biznis ili krenete u potragu za novom karijerom, prenosi Entrepreneur.Život izvan posla


Sreća zbog nečega što vas čeka nakon kraja smjene, može ublažiti vašu mržnju prema poslu. Ako jedva čekate svoj hobi, dogovoreno putovanje ili druženje s prijateljima, veća je vjerojatnost da ćete se osjećati bolje raspoloženima. Pronađite vrijeme za posjet prijateljima, muzeju ili volontiranju. Stvaranje pozitivnog života izvan onog na poslu, može vas osloboditi od mogućnost upadanja u “otrovnu kulturu kompanije”, zbog čega ćete manje sudjelovati u uredskim tračevima i politici na poslu.Uljepšajte si poslovni prostor


Iako većinu stvari na poslu ne možete kontrolirati, postoje neki detalji koji će vas barem malo oraspoložiti. Uredite svoj poslovni prostor i napravite od njega bijeg iz stvarnosti. Stvaranje čistog stola ili ureda može odvratiti vaše misli od nereda i kaosa koji vam je stvorio stres. Ako možete, personalizirajte prostor u kojem radite slikama, motivacijskim porukama ili nekom ukrasnom biljkom.Promijenite smjer misli


Previše se koncentriramo na stvari koje ne volimo i ne možemo promijeniti na poslu. Napravite korak unatrag i shvatite da je vaša energija bolje utrošena ako aktivno dizajnirate život koji volite. To znači da uzmete rečenicu “mrzim svoj posao” i dobro ju sagledate, umjesto da ju doživite kao činjenicu. Ne možete sve kontrolirati, ali možete zamijeniti negativne misli s akcijama koje će vam pomoći da pronađete novu perspektivu, ostavite loš posao iza sebe, pa čak i pronađete negdje drugdje kakvu bolju poziciju.


Potražite novi posao


Navedeni vam savjeti mogu pomoći da budete uspješniji na poslu kojeg mrzite, ali oni nisu lijek. Ako radite u “otrovnoj” kompaniji gdje nema mjesta za rast i razvoj i nema nikakvih znakova o promjeni organizacije, vrijeme je da započnete potragu za boljim poslom.


Takvo iskustvo pokušajte doživjeti kao pozitivno. Mrzili ste svoj posao, a sada ste naoružani novim informacijama – znate što ne volite, znate što volite i znate na kakve kompromise možete pristati. Možda želite sličan posao, ali u boljoj firmi. Možda ste shvatili da područje vašeg posla zapravo nije za vas i želite novu karijeru. Sada je vrijeme da istražite nove korake. Bacite se na traženje novog posla, poboljšajte životopis i motivacijsko pismo. Okrenite se poznanicima, poslovnim suradnicima i prijateljima koji imaju neki savjet ili preporuku. Sada možete prošetati trenutnim radnim mjestom svjesni da nećete biti na njemu zauvijek, jer ste odlučili aktivno poboljšati vlastiti život. Pozitivna će se energija jednostavno “izlijevati” u vaš trenutni rad, što će vas svakako učiniti i produktivnijim, savjetuje Entrepreneur.