Ružno pače

Može li čokolada biti rasistička? Supermarket morao povući čokoladne patkice upravo zbog takve optužbe

Portal Novilist.hr

FOTO/Twitter Screenshot

FOTO/Twitter Screenshot

Lanac supermarketa je spornu ambalažu zamijenio novom, uz ispriku da im nije bila namjera nekoga uvrijediti.Lanac supermarketa „Waitrose“ na police je povodom uskršnjih blagdana stavio mnoge proizvode. Ali pakiranje sastavljeno od tri čokoladne patkice se pronašlo na meti kritika, doznajemo s portala Sky News.


Društvene su mreže preplavili komentari da se crna čokoladna patka smatra rasističkom. U zajedničkom pakiranju se nalaze tri čokoladne patkice od kojih je jedna žuta, druga smeđa, a treća crna. Ispod žute patkice stoji da je „hrskava“, ispod smeđe da je „paperjasta“, a ispod crne patkice da je „ružna“.


Ideja za naziv je vjerojatno stigla iz svima nam poznate bajke o ružnom pačetu. Bajka Hansa Christiana Andersena pripovijeda priču o nevoljama i patnjama malenog labuda koji se greškom izlegao u pačjem gnijezdu. Priča završava sretno – „ružno pače“ je izraslo u prekrasnog labuda – šaljući nam poruku o prevladavanju životnih prepreka i uklapanju u društvo.

Jedan je kupac objavio fotku uskršnjih patkica, rekavši da je čula nekoliko kupaca koji se žale da proizvod nije u redu. „Slažem se. Uopće ne izgleda u redu. Tisuću je drugih opcija, zašto baš ‘ružno’ pače?“


Na društvenim su se mrežama pobunili oko činjenice da je upravo „crno“ pače proglašeno „ružnim“. No, nisu svi komentari bili negativni. Mnogi su ljudi kritizirali ideju da čokolada uopće može biti rasistička. Korisnik Twittera je napisao: „Ako se želite boriti protiv rasizma, molim vas da počnete s ljudima, a ne nevinim čokoladnim patkama“, prenosi Sky News.Priča završava tako da se lanac supermarketa svima ispričao te postavio nove kutije s uskršnjim patkicama, na kojima ne pišu nikakva imena.