Očekivanja društva

Možda zvuči čudno, ali udane žene kraće spavaju i obavljaju više kućanskih poslova od samohranih majki

P. N.

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Znanstvenici smatraju da je spomenuta razlika između udanih žena i onih koje nemaju partnera posljedica očekivanja koje društvo postavlja pred žene koje su u brakuMajke koje su u braku provode više vremena obavljajući kućanske poslove i kraće spavaju od samohranih, usprkos činjenici da imaju partnera s kojim mogu podijeliti zadatke, pokazalo je istraživanje Eunice Kennedy Shriver Instituta.


„Pomisao da udana majka obavlja više kućanskih poslova iako ima supruga može zvučiti neobično, ali to je stvarnost većine američkih kućanstava“, tvrdi demografkinja Linda Jacobsen.


Znanstvenici smatraju da je spomenuta razlika između udanih žena i onih koje nemaju partnera posljedica očekivanja koje društvo postavlja pred žene koje su u braku.
„Da bi udane žene imale osjećaj da su dovoljno dobre, moraju dati prioritet kućanskim poslovima i brizi o djeci. To najvjerojatnije proizlazi iz pretpostavki društva o tome što znači biti dobra supruga i majka“, objašnjava koautorica istraživanja Joanne Pepin.


Srodno istraživanje pokazuje sličan trend među ženama u braku, ali u onim kućanstvima u kojima otac ostaje kod kuće. Ta studija je pokazala kako udane majke koje jedine u kućanstvu zarađuju – troše oko sat vremena na kućanske poslove u danu. Očevi koji jedini donose prihod u dom na zadaće u kući troše oko deset minuta dnevno, piše Geek.hr.


„Kada je majka primarni roditelj u kući, postoji jasno očekivanje da je ona zadužena za obiteljski život u kući. To nije nužno slučaj kad je u kućanstvu primarni roditelj otac“, kazale je Noelle Chelsey, koja je vodila srodno istraživanje.


„Obje studije jasno pokazuju da majke koje žive s partnerima obavljaju više dnevnih kućanskih poslova nego samohrane majke. Čak ako su udane jedini hranitelji, po povratku s posla i dalje obavljaju bitan dio kućanskih poslova“, zaključuje Jacobsen.