Dijete svjetlosti

‘Moj je mozak samo prijemnik’: Donosimo 25 najslavnijih citata genijalnog Nikole Tesle

P. N.Nikola Tesla, bez sumnje je jedan od najvećih znanstvenika svih vremena.


Iako ga danas cijeli svijet smatra genijem, njegovi su ga suvremenici smatrali čudakom. Tesla je rođen za vrijeme oluje, što je primalja protumačila kao loš znak i upozorila njegovu majku da će joj dijete biti “dijete tame”.


Na to se majka navodno suprotstavila primalji te odgovorila da će njeno dijete biti “dijete svjetlosti” i pokazalo se da je bila u pravu. Njemu u čast, donosimo vam neke od mudrih izreka ovog velikog čovjeka:
1. Djelovanje čak i malih bića dovodi do promjena u cijelom svemiru.


2. Moj mozak je samo prijemnik. U svemiru postoji izvor iz kojeg crpimo znanje, snagu, inspiraciju. Nisam pronikao u tajne ove jezgre, ali znam da postoji.


3. Ne trebaju mi modeli, crteži, eksperimenti. Kada se mi se rađaju ideje, počinjem graditi uređaj u mašti, mijenjam konstrukciju, poboljšavam ga i uključujem. I  potpuno mi je nevažno radim li ispitivanja u mislima ili u radionici – rezultati su isti.


4. Je li vam poznat izraz “ne možete skočiti iznad glave”? Ovo je zabluda. Čovjek može učiniti sve.


5. Velika misterija našeg postojanja tek se treba otkriti, može se ispostaviti da čak i smrt nije kraj.


6. Najviši cilj ljudskog razvoja je potpuna dominacija svijesti nad materijalnim svijetom, upotreba sila prirode za zadovoljavanje ljudskih potreba.


7. Život je, i uvijek će biti jednadžba, koja se ne da riješiti, iako sadrži nekoliko poznatih faktora.


8. Suvremeni naučnici duboko razmišljaju umjesto da jasno razmišljaju. Da biste jasno razmišljali, morate imati zdrav razum, a za duboko razmišljanje može se biti potpuno lud.


9. Ovo je problem za mnoge izumitelje: nedostaje im strpljenje. Nedostaje im snaga volje da rade nešto u svojim umovima polako, precizno i jasno, tako da točno osjete kako će nešto funkcionirati. Žele odmah ispitati prvu ideju koja im padne na pamet, i kao rezultat toga, troše mnogo novca i mnogo dobrog materijala, samo da empirijski utvrde da rade u pogrešnom pravcu.


10. Naš svijet je uronjen u ogroman ocean energije, mi letimo beskonačnim prostorom nezamislivom brzinom. Sve se vrti, sve se kreće – sve je energija. Mi imamo težak zadatak – da pronađemo načine da izvučemo tu energiju. Tada, izvlačeći je iz tog neiscrpnog izvora, čovječanstvo će krenuti gigantskim koracima naprijed.


11. Širenje civilizacije može se usporediti s vatrom: prvo je to slaba iskra, zatim treperavi plamen, a zatim snažan plamen obdaren brzinom i snagom.


12. Koliko ljudi se rugalo mojim idejama – kratkovidni svijet u zabludi. Sudit će nam vrijeme.


13. Svako treba smatrati svoje tijelo neprocjenjivim darom od svih onih koje najviše voli, veličanstvenim umjetničkim djelom. Neopisiva ljepota, tajna koja leži u zamisli ljudskog postojanja toliko je suptilna da je riječ, disanje, pogled, čak i misao, mogu ga povrijediti. Neurednost koja umnožava bolest i smrt, nije samo samouništavajuća, već i nevjerojatno amoralna navika.


14. Posjekao sam prst i on krvari: taj prst je dio mene. Vidim bol prijatelja, i ta bol i mene boli: mi smo jedno s prijateljem. I gledajući povrijeđenog neprijatelja, čak i onoga koga bih najmanje žalio u cijelom univerzumu, ipak osjećam tugu. Zar to ne dokazuje da smo svi samo čestica jedne cjeline?


15. U stalnoj samoći, um postaje oštriji. Da bi se mislilo i pronalazilo, nije potreban veliki laboratorij. Ideje se rađaju odsustvom utjecaja vanjskih čimbenika na um. Tajna pronalaženja je u samoći.U samoći se rađaju ideje.


16. Ne postoji ništa što bi moglo privući ljudsku pažnju i zaslužuje biti predmet proučavanja više nego priroda. Razumjeti njen ogroman mehanizam, otkriti njene stvaralačke snage i znati zakone koji upravljaju njom je najveći cilj čovječjeg razuma.


17. Nije veliko zlo ako student pogriješi, ali ako veliki umovi griješe, svijet će skupo platiti njihove greške.


18. Kada sam bio suočen s nekim iscrpljujućim zadatkom, radio bih na njemu i vraćao se ponovo i ponovo dok ga ne bih završio. To sam prakticirao dan za danom, od jutra do noći. Isprva je to zahtijevalo snažan mentalni napor usmjeren protiv sklonosti i želja, ali kako su godine prolazile, ovo suprotstavljanje je slabilo, i na kraju moja volja i želja postale su jedno i isto. Takve su one i danas, i to je tajna svih mojih uspjeha.


19. Intuicija je nešto što je ispred točnog znanja. Naš mozak posjeduje, bez sumnje, veoma osjetljive živčane stanice, koje nam omogućavaju da osjetimo istinu, čak i kada je još uvijek nedostupna logičnim zaključcima ili drugim mentalnim naporima.


20. Ne pravim crteže, ne pravim makete. U glavi kreiram crtež, po njemu, misaono sastavljam uređaj, testiram ga i puštam u rad. Za 20 godina rada, rezultati misaonih ispitivanja i ispitivanja tog uređaja u radionici uvijek su dali iste rezultate.


21. Ovo je paradoksalno, ali je istina, što više znamo, manje znamo apsolutnom smislu, jer tek kroz prosvjetljenje postajemo svjesni svojih ograničenja.


22. Kada se prirodna želja razvije u žudnju, približavanje cilju ide ogromnim koracima.


23. Naše mane i naše vrline nisu odvojive, kao sila i materija. Ako se razdvoje, čovjek više ne postoji.


24. Nijedno društvo ne može postojati i razvijati se bez stroge discipline.


25. Mozak ne vodi stalne zapise, ne sakuplja znanje. Znanje je kao jeka koja narušava tišinu da bi oživila.