Stres generacija

Milenijalcima više od svađa stres izazivaju – lajkovi na društvenim mrežama

P. N.

Izvor: Unsplash

Izvor: Unsplash

10 glavnih stvari koje milenijalcima danas izazivaju stres započinju gubitkom novčanika ili kreditne kartice, tvrdi 50 posto ispitanih. Slijede gužve u prometu kod 48 posto ispitanika, a svađu s partnerom je navelo 48 posto ispitanika. Kašnjenje na posao je spomenulo 44 posto anketiranih, a gubitak telefona 44 posto. Onda je tu spori wi-fi kod 42 posto i prazna baterija pametnog telefona kod 40 posto. Zaboravljena šifra je stresna kod 39 posto, zaboravljeni punjač telefona kod 38 posto, a prevara na kreditnoj kartici također 38 posto.Nova anketa milenijalce prikazuje pomalo površno. Uzroci napetosti im se kriju u bezbroj malih stresora poput, recimo, praznih baterija mobilnih telefona ili slabog signala.


Identificirani stresori


Anketa koju je OnePoll proveo za Endocu, kompaniju koja prodaje CBD (ulje kanabisa), ilustrira realnost današnjih stresora. Percepcija jedne trećine od dvije tisuće ispitanih američkih milenijalaca smatra da im je život stresniji od prosjeka, a više od polovice njih misli da je život danas više stresan nego što je ikad bio.


Za milenijalce koji su anketirani, u dobi od 22 do 37 godina, uzrok napetosti su bezbroj malih stresora poput prazne baterije pametnog telefona, gužve u prometu ili dugog čekanja na sastanak. To im sve tijekom vremena uzrokuje priličnu tjeskobu, piše Geek.hr.
˝Stres nije apstraktan problem i ne mora ga uzrokovati neki veći događaj˝, tvrdi izvršni direktor Endoca-e, Henry Vincenty. ˝Bez obzira na to što izaziva stres, moramo pronaći rješenje prije nego nam to počne narušavati zdravlje.˝


10 glavnih stvari koje milenijalcima danas izazivaju stres započinju gubitkom novčanika ili kreditne kartice, tvrdi 50 posto ispitanih. Slijede gužve u prometu kod 48 posto ispitanika, a svađu s partnerom je navelo 48 posto ispitanika. Kašnjenje na posao je spomenulo 44 posto anketiranih, a gubitak telefona 44 posto. Onda je tu spori wi-fi kod 42 posto i prazna baterija pametnog telefona kod 40 posto. Zaboravljena šifra je stresna kod 39 posto, zaboravljeni punjač telefona kod 38 posto, a prevara na kreditnoj kartici također 38 posto.


Moderni izvori frustracija


Oko 20 posto milenijalaca tvrdi da bi im više stresa izazvalo ako ne dobiju ´lajkove´ na objavama na društvenim mrežama nego što bi izazvala svađa s nekim.


Ako dođu na zabavu prvi to ih više uzrujava nego intervju za posao, tako kaže oko 22 posto anketiranih. Odobrenje planiranog posla je stresnije nego propuštanje istog, tako tvrdi njih 35 posto.


Milenijalci tvrde da u prosjeku, zbog stresa, gube tri noći sna tjedno, što čini 138 noći godišnje. Ironično je da 41 posto milenijalaca tvrdi da se protiv stresa bore snom. 33 posto njih kaže da se stresa rješavaju vježbanjem.