S. B. DESIGN

Matuljski dvojac izradio stalak za kralja istarske gastronomije i inovacijom ispisao povijest

Marina Kirigin

Ovo je prvi put u svijetu da je dizajniran i proizveden stalak za rezanje baš određenog tipa pršuta.



Kralj istarske gastronomije, istarski pršut, dobio je svoje prijestolje. Točnije, inovativni stalak baš za rezanje istarskog pršuta koji su izradili već otprije poznati i priznati dizajneri i proizvođači ponajboljih stalaka za pršute, Marko Spes i Miljenko Babić iz matuljske tvrtke S.B. DESIGN d.o.o.


Matuljski dvojac kaže da se radi o svjetskoj premijeri jer je ovo prvi put u svijetu da je dizajniran i proizveden stalak za rezanje baš određenog tipa pršuta, uzimajući u obzir sve njegove specifičnosti. Dio je to projekta »Priča o istarskom pršutu« vrijednog više od milijun kuna, za čije je četverogodišnje provođenje Udruga proizvođača istarskog pršuta dobila 725.000 kuna potpore na natječaju za Mjeru Programa ruralnog razvoja, čija je prezentacija održana u drugoj polovici veljače u tinjanskoj hiži pršuta u Istri.


Tamo je premijerno predstavljen ovaj jedinstveni stalak za rezanje istarskog pršuta, a prve reakcije na ovaj njihov novi proizvod su kako kaže Marko Spes, izuzetne.


Važnost estetike




“Iznimna nam je čast bila biti dio ovog projekta, no ujedno i velika odgovornost. Bio je to značajni trenutak gdje na neki način pišemo povijest istarskog pršuta, jednog od kamena temeljaca istarske pa tako i hrvatske gastronomije. Pri dizajniranju i izradi povodili smo se s nekoliko važnih kriterija. Prije svega, kao imperativ postavili smo poštovanje tradicije, kako u karakterističnoj funkcionalnosti tako i u posebnoj estetici.



Ujedno, imperativ je bio izraditi i inovativni stalak. Vjerujem kako smo u tome uspjeli, budući da novi stalak ima dvije inovacije, mogućnost okretanja pršuta za 180 stupnjeva bez vađenja iz stalka kao i nakošavanje, sve kako bi se olakšala manipulacija i rezanje. Estetici smo također pridali posebnu pažnju te tako dobili monumentalni i upečatljivi izgled. Savršenstvo ne postoji u stvarnom svijetu, međutim postoji izvrsnost. Prostor Istre karakterizira izvrsnost.


Izvrsnost iza koje stoji puno truda i rada. Izvrsna su vina, maslinova ulja, pršuti. Duboko sam uvjeren da smo se našim novim stalkom uklopili u izvrsnost ovoga kraja. Vjerujem kako možemo ponosno reći da imamo Bentley među stalcima, imamo postolje koje može dostojno služiti kralju, istarskom pršutu” rekao je Spes koji je zajedno sa svojim partnerom već ranije sa stalcima za pršut »osvojio« svijet.



Njihovi stalci prisutni su već neko vrijeme na mnogim inozemnim tržištima te su tako stigli u renomirane svjetske restorane, hotele, specijalizirane dućane.


U najboljem restoranu


“Naša mala tvrtka S.B. DESIGN d.o.o. iz Matulji malim, ali rekao bih sigurnim koracima, grabi ka pozicioniranju na samom vrhu proizvođača stalaka za pršut. Potvrda da radimo dobar posao dolazi nam stalno, u vidu pohvala i neskrivenog oduševljenja, no ona koja je nama najznačajnija, je potvrda struke.


Brojni pršutari, restorani i ugostitelji naručuju naše stalke za pršut. Vjerujem kako smo na neki način već osvojili kulinarski Mount Everest jer se naš stalak nalazi i u službeno najboljem restoranu na svijetu »Osteria Francescana« u Modeni, koji ima tri Michelinove zvjezdice i čak dva puta je proglašavan najboljim na svijetu.



Imao sam iznimnu čast i priliku provesti nekoliko sati na večeri s vlasnikom, čuvenim chefom Massimom Botturom, koji nije skrivao oduševljenje našim stalkom. Kurioziteta radi, Massimo je nekada, također kao i ja, studirao pravo. Osim toga veliki je ljubitelj umjetnosti, posebno jazz glazbe, tako da smo dugo u noć razgovarali o našim strastima i sličnostima.


Oduševila me njegova energija, strast prema životu općenito, kao i golema želja da u onome što radi bude izvrstan – govori Spes, inače magistar prava i konzultant iz Opatije, nekad i amaterski glazbenik, član prve postave opatijske grupe Šajeta.



– Ideja o proizvodnji stalaka došla je spontano. Uz fetu pršuta s prijateljem, sada partnerom Miljenkom Babićem, odlučili smo dizajnirati i proizvesti stalak koji bi svojom kvalitetom »odskakao« od svega što postoji na tržištu. Naš put traje već nekoliko godina, i rekao bih da je na neki način trnovit, no strast koju još uvijek imamo, kao i potvrda naših klijenata, naš su primarni energent.


Posebno smo sretni i počašćeni višegodišnjim partnerstvom s najvećim regionalnim festivalom pršuta, onim u Tinjanu, gdje se naš stalak dodjeljuje pobjedniku festivala. Ove godine u rujnu službeno smo pozvani predstaviti se i na najvećem talijanskom festivalu pršuta u Parmi. Naša priča ide dalje, veselimo se novim izazovima – zaključio je Spes.