Rijedak primjerak

Maleno čudo u kenijskom rezervatu: Neobična zebra privukla na stotine posjetitelja

P. N.

FOTO/Wikipedia

FOTO/Wikipedia

Zbog "čuda" u rezervatu, na stotine je turista pohrlilo vidjeti rijetku životinju. Na zaštićenoj lokaciji u Keniji, Maasai Mari, posjetitelji su ostali u čudu kada su vidjeli jedinstvenu zebru. Riječ je o mladoj zebri koja nema tipične crno-bijele prugice, već je tamnije boje i “na kružiće”. MSN prenosi da je jedinstvenu zebru prvi opazio vodič Antony Tira, koji ju je i fotografirao. Fotka je nakon objave na društvenim mrežama vrlo brzo postala viralna. 


Tira otkriva da je zbog jedinstvenog dizajna uzoraka na zebri, prvo pomislio da je životinja namjerno obojana zbog migracija. “Prvo sam pomislio da je uhvaćena i označena zbog migracija, pa sam bio zbunjen kada sam ju vidio”, priznaje. Zebra ima rijetki oblik poremećaja pigmentacije, a u trenutku kada ju je vodič opazio, bila je stara jedva tjedan dana. 


Zbog “čuda” u rezervatu, na stotine je turista pohrlilo vidjeti rijetku životinju. Specijalistkinja za divlje životinje i prirodu u kampu, kaže da je ovo vjerojatno prvi ovakav slučaj u Mari.  Ali nažalost, za životinje koje imaju ovakve pigmentacijske poremećaje, znanstvenici nemaju pozitivna predviđanja. 
Prema njima, životinje s albinizmom mogu živjeti do šest mjeseci, a tek ponekad i duže. Albinizam je, podsjetimo, prirođena i nasljedna nesposobnost organizma da stvara pigment melanin. 


Zebre tehnički nisu crno-bijele, a njihove su prugice tek adaptacija na prirodu. “Prava” boja zebre je crna, a bijele se prugice formiraju zbog inhibicije melanina. To je prirodna prilagodba za koju znanstvenici vjeruju da se događa zbog načina na koji životinja odbija kukce – monokromatski uzorci “zbunjuju” vizualne sustave muha, prenosi MSN.